dilluns, 27 d’octubre del 2014

La fantasia de la solidesa de la banca...

De tot el que vaig llegar en premsa el passat dissabte hi ha una notícia que em va posar els pèls de punta, i que per situació i tractament informatiu, va passar gairebé desapercebuda al menys en el parell de diaris on la vaig llegir.

Té a veure amb la arxifamosa i esperada publicació del resultat del "Stress Test" de la banca europea de la que ja dissabte es deia que hi haurien unes 25 entitats que "suspendrien" l'examen i s'apuntava a que dels 25 hi hauria com a mínim una entitat bancària espanyola.

Però anem a pams. Avui dilluns 27 d'octubre la premsa publica que "CaixaBank és l'entitat que presenta unes millors ràtios de solvència entre els 10 bancs europeus més grans per capitalització borsària: (10,3%)", situada per davant BBVA (9,0%), Santander (8,9%), Deutsche Bank (8,9%) o Crédit Agricole (8,7%), per posar només alguns exemples. 

El dissabte insisteixo, el Conseller Delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, deia literalment el següent: "dels 15.500 milions d'Euros que tenim invertits en activitat immobiliària, uns 6.000 milions són préstecs sans". I l'home es queda tan fresc i deu dormir profundament a les nits. Però és clar, llegint la notícia en sentit invers, cosa d'altra banda que no requereix de gaire imaginació, la lectura que se'n pot fer és exactament la contrària: 9.500 milions d'Euros d'activitat immobiliària de CaixaBank són préstecs "no sans", o préstecs "problemàtics" o "pre-contencionsos" o directament "contenciosos".

Home, en la interpretació més -diguem-ne- realista, que l'entitat bancària europea cotitzada amb més bona nota tingui una cartera de risc per crèdits immobiliàris potencialment dubtosos per import de 9.500 milions (un 61% de la cartera creditícia en activitat immobiliària), no és una notícia gens tranquilitzadora, per molta provisió per insolvència que hi hagi dotada (no deixa de ser aquesta una provisió tècnica imposada pel Regulador que en cas de sinistre seriós i encadenat serveix per ben poca cosa) perquè no vull ni imaginar-me com deuen estar entitats més exposades al risc del "totxo" o amb ràtios més dolentes que les de CaixaBank (i d'aquestes n'hi ha una barbaritat).

Mentre el president del govern s'omple la boca parlant de resultats "estupendos de la banca española" (això tot un president de govern d'un dels principals estats del món), al ciutadà del carrer li pot entrar "canguelis agutus" si es llegeix les notícies amb deteniment, abstraent-les de les interpretacions més partidistes i interessades i que recordi el que ens haurà costat la intervenció europea per a salvar Bankia, NovaCaixa i Catalunya Caixa a tots els contribuents.

Una notícia com aquesta vol dir que, en cas que Europa caigués en la tercera recessió que vaticina Draghi, els 9.500 milions d'Euros de préstecs potencialment problemàtics de CaixaBank podrien caure en cascada i llavors tornaríem a estar davant d'una situació com la que hem viscut amb CajaSur o Nova Caixa Galicia, o Catalunya Caixa o Bankia: n'hi ha que s'omplen la boca parlant de solvència del sistema bancari espanyol (algú recorda les declaracions del grandíssim estadista Rodríguez Zapatero afirmant amb una insensata arrogància -l'arrogància dels ignorants- que el sistema bancari espanyol era el més sòlid del món????).

Aquesta és la clase política que ens governa, a nivell català, estatal i europeu. Estem arreglats si hem de fer gaire cas del que diuen tota aquesta colla d'indocumentats que manipulen la informació segons les seves conveniències.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada