dilluns, 7 de gener del 2013

Més dinosaures

Si ahir escrivíem sobre dinosaures peninsulars, avui toca de dinosaures francesos i russos.
 
La notícia que l'actor Gerard Depardieu ha obtingut la nacionalitat russa de la mà del President Vladimir Putin és d'una hilaritat que si no fes tanta pena, fins i tot faria riure. És evident que a ningú no li agrada pagar impostos, i és també obvi que la gent que té molts diners té infinits mitjans per a cercar maneres de pagar menys.
 
Que el President Hollande necessita justificar-se davant els seus votats és evident, però fer-ho significant-se d'aquesta manera és molt poc intel·ligent.  Primer perquè la pretensió de gravar les grans fortunes amb un màxim del 75% és un gran incentiu per fomentar la fugida massiva de capitals del país (em costa d'entendre, sense haver-hi eleccions presidencials a la cantonada, com algú amb dos dits de front pot impulsar una mesura com aquesta), i segon perquè una cosa és progressivitat fiscal i l'altra, ras i curt tonteria pura. I així ho ha apreciat el Constitucional francès, que ha tornat la norma que pretenia fixar aquest import a l'Assemblea Nacional.
 
Ara bé, i dit això, la poca classe de Gerard Depardieu és aclaparadora. Primer de tot, ja va demanar, i aconseguir l'assil fiscal a Bèlgica (país que tracta les grans fortunes amb tanta bonhomia com a Suïssa però que administrativament encara hi posa menys trabes), però no content amb això, a la que el President Putin li ofereix un passaport, agafa el primer avió disponible i s'ofereix a Rússia amb els braços oberts. D'acord que allí només pagarà un 13% però per una persona a la que no li ve d'un punt fiscal més o menys, passar de la nacionalitat belga (una democràcia de la Unió Europea) a la russa (una teocràcia autocràtica) em sembla del tot injustificable, fins i tot per a pagar menys. Ara Depardieu té un any per a decidir si renuncia definitivament a la nacionalitat francesa. M'aposto un pèsol a que no ho farà.
 
La cirera del pastís la posa un altre tiranosaurus rex, la Brigitte Bardot, que amenaça també amb marxar de França i demanar assil a un altre país si la República no canvia el seu veredicte de matar a dos elefants de zoo malalts de tuberculosi. Hi ha famosos que haurien d'estar tancats al geriàtric sense dret a aparèixer als mitjans de comunicació.
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada