dimecres, 30 de gener del 2013

Corrupció i misèria

Hi ha dies en que a un li agradaria ser d'un altre planeta. Ahir, anant en cotxe, a la tarda, simultanejava Catalunya Ràdio, RaC1 i Ràdio Nacional d'Espanya. Faig un petit resum del que anava sentint, més o menys el mateix amb independència de la cadena.
 
Notícies generalistes:
- Cas Clotilde: Imputació de Xavier Crespo per un jutge de l'audiència nacional. 
- Imputació del secretari de les infantes,  Garcia  Revenga, per part del jutge que porta el cas Noos.
- Notícies sobre una fundació per a disminuïts a Manresa que va estafar més d'un milió d'Euros.
- Imputació de la dona i sogra de l'ex-conseller Ausà en l'afer del contraband de tabac.
- Fiscalia anticorrupció demana al jutge del cas Gürtel la investigació dels presumptes sobressous  del PP en caler fosc.
- CiU pretén "ressucitar" la llei de transparència, mai tramitada.
- L'ex-diputat de CiU Jaume Camps, imputat al Cas Palau.
 
Notícies d'esports:
- El judici al doctor Emiliano Fuentes està trepidant. El metge parla de tennistes, futbolistes i d'altres esportistes als que va tractar. Les bosses de sang corren com les bosses de pipes als patis de les escoles.
- El diari esportiu France Football dedica 15 pàgines a parlar del "Qatargate", un pressumpte cas de compra de vots en la dessignació de Quatar com a Seu del Mundial de Futbol al 2022.
- Cuejen les declaracions de Lance Armstrong: en 100 anys no hi ha cap ciclista que no hagi pres substàncies prohibides.
 
Notícies internacionals:
- Els islamistes que tenien controlat el nord de Mali cremen biblioteques senceres a Tombuctú.
- Els nordamericans continuen debatent què fam amb 11 milions d'inmigrants il·legals.
- El control d'armes als USA és rebutjat del tot per l'Associació Americana del Rifle.
- Egipte en flames.
- 108 morts de tret al cap trobats a la localitat síria d'Alep.
 
I tot això en el trajecte de menys de dues hores que va de Valls a Girona.
 
L'Ara publicava aquest diumenge en portada una relació de 10 mesures contra la corrupció. Són tan òbvies que fa vergonya pensar que els nostres polítics encara no hagin fet res. Des del meu punt de vista només en calen 5, que poden resumir-se en 4 blocs:
- Llei de finançament dels partits/ reforma de la llei electoral.
- Ajuntaments: control d'ingressos i limitació de competències urbanístiques.
- Professionalització dels ajuntaments (supressió de les regidories polítiques) i independència de la gestió. Professionalització de la resta de l'Administració (per què els càrrecs com el de Director General són de designació política?).
- Suspensió de càrrecs de polítics imputats i terminis processals màxims.
I si féssim un "resset" general i tornéssim a començar de zero? Hauríem de fer nostra la famosa frase del Cohrn Bendit al maig del 68, el conegut "arretez le monde que je descends", i plantejar una regeneració completa des d'una perspectiva ètica. És tan utòpic que no sóc capaç d'imaginar-m'ho.
 

1 comentari:

  1. Certament fa fàstic, Jaume. I donen ganes de fugir, però a on? Jo, que sóc defensor de la cosa comuna, ja no goso ni dir pública; tot i que dels del Rivero, Villar Mir i demés corruptors no se'n parla. Que fàcil veure així créixer l'empresa, quina frustració per l'emprenedor! Els amos seuen a totes dues bandes de la taula i es reparteixen el que és de tots. I ho consentim, i els votem, i els comprem els seus productes... Quin fàstic!

    ResponElimina