dimecres, 9 de gener del 2013

L'afer Pallarols

Escric aquesta entrada, fora de Catalunya i sense conèixer amb profunditat les reaccions que ha suscitat el "pacte" de darrera hora entre fiscalia i els lletrats d'Unió Democràtica en relació a l'anomenat "Cas Pallarols" perquè només de conèixer les primeres reaccions se m'ha posat la pell de gallina i no me n'he pogut estar.
 
La cosa, a més a més de Kafkiana, és més insultant pel sofert contribuent que l'anunci "Envàs on vas" que la Televisió de Catalunya no para de repetir aquests darrers dies i setmanes. Vergonya perpètua.

Resulta que sembla, dit en paraules planeres, que la cosa hauria anat més o menys així:
  1. Membres d'Unió Democràtica de Catalunya roben diners, públics, per més inri, per a finançar il·legalment el seu partit polític. Diu que se n'han pogut acreditar cap a 400.000 € (costa de creure però imaginem que sigui cert).
  2. S'obre una investigació rutinària (no en recordo els detalls) que acaba en una denúncia a la fiscalia que continua amb l'obertura d'un sumari que per raons que em resulten del tot incomprensible (a més a més d'intolerable en un Estat suposadament de Dret), li costa a l'Administració de Justícia 15 anys!!!
  3. L'eterna màxima figura visible de UDC, Sr. Duran i Lleida afirma (l'any 2000) de forma categòrica que té la màxima confiança en els imputats i que si es demostra culpabilitat, ell presentarà la dimissió (encomiable declaració de principis).
  4. Arriba el moment del judici i com que els acusats veuen que van maldades i que acabaran condemnats a penes de presó, segueixen el consell dels seus lletrats i admeten la seva culpabilitat, és a dir, reconèixen que són culpables d'haver robat diner públic.
  5. A canvi de la confessió fiscalia renuncia a anar a judici perquè diu que el dany és reparable.
  6. S'acaben imposant amb l'acord de les parts penes de privació de llibertats inferiors als dos anys (que, en absència d'antecedents dels imputats, no impliquen pena de presó).
  7. Els imputats tornen els diners que està provat que van robar i se'ls imposen ridícules sancions econòmiques.
No és absolutament de vergonya que l'actual ordenament jurídic permeti situacions com aquests? Ras i curt, si hom roba quelcom d'important i l'enxampen (la matització és important, perquè si no els haguessin enxampat haguessin probablement continuat amb les pràctiques il·licites), reconeguent la seva culpabilitat i tornant allò robat i una mica més, s'evita entrar a la presó.
 
Més, acabo de llegir en premsa digital un comunicat d'Unió en el que s'afirma que ningú no dimitirà, al·legant que la direcció "no en sabia la procedència il·licita" i que va actuar de bona fe. Permetin-me que rigui (JA, JA, JA), i que torni a escriure la sentència que ja ha esdevingut màxima en aquest blogg: "En aquest país no dimiteix ni el Tato".
 
Diguin el que diguin els juristes, casos com aquest no fan altra cosa que:
  • Crear alarma social.
  • Fomentar la desafecció del ciutadà respecte del sistema de justícia.
  • Incentivar el frau, vista la impunitat que impera als territoris hispans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada