dijous, 31 de maig del 2012

Patriotisme amb majúscules

D'entre totes les desgràcies que llegeixo a la premsa d'aquests dies, gairebé totes relacionades amb le crisi econòmica, la desentesa pel pacte fiscal entre els polítics catalans amb xantatge del PP inclòs, les sotregades al Català per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i les miserables explicacions al Senat d'ahir del governador del Banc d'Espanya, en aquella línia tan extraordinàriament diàfana del "jo voldria parlar però el govern no em deixa i jo sóc obedient i -encara que no ho comparteixo- faig el que em diu el senyor De Guindos i a la senyora Soraya" que destil·la un patetisme indigne d'algú que ha ocupat un càrrec de tan suposada alta responsabilitat institucional, en llegeixo una a l'Ara d'avui que em treu veritablement de polleguera.

La notícia en qüestió diu que el ritme de sortides de diners d'Espanya els tres primers mesos de l'any 2012 ha assolit l'alarmant xifra de 97.000 milions d'Euros (vaja, perquè ens fem una idea, i ja que l'altre dia escrivíem sobre el pressupost de la NASA, una cosa així com gairebé 4,5 vegades el seu pressupost anual). Extraordinari!!! Pitjor, el ritme de retirades s'ha incrementat a una ratio alarmant, fins a l'extrem que només al mes de març han sortit de l'Estat 66.000 milions, és a dir, gairebé un 70% total, provocat sense dubte per l'efecte pànic de declaracions com les del Nobel d'Economia Paul Krugman però també per un fenòmen de desconfiança envers la classe dirigent que creix cada dia que passa. El mateix periode de l'any anterior hi havia hagut entrades netes per import de més de 5.200 milions d'Euros.

Només a títol de comparació, Grècia, que és un país de cobards on el capital ha estat fugint de forma sostinguda durant els darrers temps, ha tingut sortides de capital (majoritàriament cap a Alemània) a raó de 3.000 milions d'Euros al mes. Un joc de nens petits comparats amb les sortides de capitals d'aquí, encara que Grècia representi una població 4 vegades menor que l'espanyola.

És fantàstic constatar que segurament, segurament, molts d'aquells que s'omplen la boca parlant de la idea de l'Espanya "grande y libre (y siempre una, por supuesto)" tenen pocs escrúpols a l'hora de portar el seus calés cap a destinacions suposadament més segures com ara Alemània, Suïssa o Anglaterra. Que estigui sortint la quantitat de diners que està sortint, obeeix a un pànic poc comprensible des d'una perspectiva estrictament racional, però que òbviament provoca un efecte "contagi" que pot acabar provocant la restricció de la llibertat de capitals de la que els ocells de mal averany estan parlant i escrivint cada dia.

Que el capital no té entranyes ni té pàtria és un fet sobradament conegut per tots (no som tan ingenus), però els més patriotes sobre el paper (i hi ha clamorosos exemples), no tenen cap recança a disposar de grans quantitats de diners fora de l'Estat. I si la cosa acaba petant, que no els enganxi amb els pixats al ventre. Després diran que la culpa de tot plegat és de Grècia, de la senyora Merkel i del governador del Banc d'Espanya que era socialista i no va fer bé la seva feina, i jo ja t'ho deia que això de l'Euro no podia acabar bé de cap de les maneres.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada