dimecres, 1 de febrer del 2023

Llums i ombres a TV3

No li podem negar a la televisió pública de Catalunya un paper molt destacable en el manteniment de la llengua Catalana. Sóc dels que penso que si el Català no està en una pitjor situació (segons els informes dels experts mai la llengua no havia estat pitjor en els darrers 20 anys) degut en una part molt important, a la televisió pública.

Hi ha un corrent d'opinió que considera que TV3 és una tele poc imparcial i que defensa obertament les tesis independentistes. No hi estic d'acord. És cert que tota televisió pública escombra sempre cap a les tesis del partit en el govern però crec fermament que a TV3 hi ha molta pluralitat, i ha estat així durant bona part de la seva història. Certament en alguns moments això no ha estat ben bé així, especialment durant el mandat del periodista valencià Vicent Sanchís (2017 a 2022), una "quota" en l'equilibri de govern entre ERC i Junts per Cat, en aquest cas, "suggerit" per Junts per Cat. Durant aquest periode, fins i tot el CAC, Consell de l'Audiovisual de Catalunya (organisme que depèn del govern de la Generalitat) va arribar a acusar de sectarime la televisió pública catalana. Tot i així hi ha una multiplicitat d'exemples que parlen de la pluralitat de TV3, la més important de les quals és que l'entorn "puigdemontista" critica TV3 de forma oberta i reiterada per ser excessivament "espanyolista".

Actualment el director de TV3, des de Juliol de 2022, és Sigfrid Gras, escollit per concurs públic i un periodista que va anunciar que venia amb la intenció de "despolititzar" TV3.

No obstant això, darrerament han aparegut diverses informacions que tornen a posar TV3 a la picota. La primera és la notícia sobre la remuneració de de Pilar Rahola per la seva participació al programa FAQS dels dissabtes al vespre, que no deixa de ser una herència de l'etapa Vicent Sanchís: 1.770 € per intervenció, és a dir, 7.108 € al mes durant els anys 2018 a 2021. Ho trobo un escàndol de magnituds desproporcionades. I el que això em fa pensar és, quants més contractes privats com el de la Rahola hi poden haver hagut durant aquesta etapa de Vicent Sanchís....La pròpia Rahola confessava a David Madí en una conversa interceptada per la Guardia Civil (font: Diari Ara), que Puigdemont li havia dit que Vicent Sanchís "pagaria" el fet de voler reduir les aparicions de la periodista al programa FAQS. Sembla mentida, oi? Doncs no. Així van determinades coses.

El segon "pollastre" el va protagonitzar un col·laborador del "late night" "Zona Franca" (programa conduït fins la setmana passada per Joel Díaz) que va relacionar en un gag el PSC amb una esvàstica i que va suposar la cancel·lació del contracte del periodista autor del gag, Manel Vidal i com a conseqüència d'aquest fet tant Joel Díaz com el gionista (i amic de Díaz) Magí García, també han abandonat el programa. Com a conseqüència d'això, el programa no s'emet des de la setmana passada. Una llàstima perquè programes com aquest són necessaris a qualsevol tipus de televisió, pública o privada.

Finalment, el programa "Planta Baixa" també va rebre moltes crítiques del sector més radical de Junts per Cat, quan en un moment del programa va sonar la ranxera mexicana "Rata de dos patas", amb tots els insults que comporta aquesta cançó (molt divertida, d'altra banda) mentre a la pantalla hi apareixia sobreimpressionada la figura de Carles Puigdemont. TV3, davant les crítiques (moltíssimes) ho va titllar de "fatal coincidència", tot i que el fet s'ha posat sota investigació.

En qualsevol cas, aquests tipus de fets, que també posen en qüestió els límits tant de l'humor com de l'autocensura, no deixen de ser indicatius de la "sensibilitat" en un sentit i un altre de moltíssima gent en relació a la televisió pública catalana, un instrument de cultura que, insisteixo, no només ha de continuar contribuint a fer de Catalunya un país normal amb una televisió moderna a l'alçada de les millors televisions públiques d'Europa, sinó també, i sobre tot, a preservar i difondre l'ús de la llengua Catalana.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada