dijous, 16 de febrer del 2023

Intel·ligència artificial

Des de fa anys tots els lectors ben informats sabem que s'estan fent enormes progressos en matèria d'intel·ligència artificial. Si fa uns 10 anys podíem parlar d'una intel·ligència molt preconcebuda i -en termes generals- poc pràctica, als darrers dos o tres anys s'han fet progressos molt exponencials. 

Un dels grans avenços en aquesta matèria ha estat l'anomenat Xat GPT, desenvolupat per OpenAI, una empresa formada tot just l'any 2015 amb un capital de 1.000 milions de dòlars, amb la participació majoritària de Microsoft i Elon Musk (la màxima de diner crida diner es compleix sempre, i en el cas del món de la tecnologia, encara més). 

Xat GPT va ser introduït en societat el desembre de l'any passat. Es tracta, en una síntesi d'article de blog, d'un model d'intel·ligència artificial creada amb codi obert que ha desenvolupat un xatbot que a diferència de les aplicacions d'intel·ligència artificial disponibles fins ara, és capaç de raonar d'una forma exponencialment superior a qualsevol bot que existís fins el moment, a partir d'un aprenentatge tan gran i interactiu (degut al creixement també exponencial de la possibilitat de processament de milions i milions de dades que tenen els ordinadors actuals) que té la capacitat de respondre a preguntes de forma raonada, molt semblant a la forma de pensar i interactuar que tenim els humans.

I això és molt positiu però altament preocupant, per múltiples raons. Tan preocupant que als Estats Units les grans universitats han prohibit treballs universitaris que no siguin posteriorment defensats oralment i en públic per evitar que aquests hagin estat preparats pel XatGPT. Jo el vaig provar no fa gaire i francament, vaig quedar molt sorprès del pas endevant que suposa per a la intel·ligència artifical.

La següent derivada, presentada aquesta setmana per Microsoft, com una evolució més d'aquest XatBot, ha estat la nova versió del cercador de Microsoft, Bing, que en una passa per avançar el seu gran competidor, el cercador Google, ha aplicat aquesta versió d'intel·ligència artifical al seu motor de cerca per fer una significativa passa endavant. 

Avui he escoltat un reportatge a NPR (National Public Radio, emisora pública de ràdio dels Estats Units que és una de les millors emissores que he sentit mai, per profunditat, imparcialitat i rigor) en el qual s'explicava la presentació del nou cercador que ha fet Microsoft i que evoluciona des de les respostes a preguntes basades en tornar enllaços per tal que la persona continüi la cerca individualment, a respostes gairebé "raonades" en les que si hom demana una recepta de cuina per exemple, el cercador no li torna una llista de pàgines web de receptes, sinó que li "personalitza" la recepta i li acaba dient fins i tot els ingredients i les proporcions. 

O si per exemple se li demana (són dues preguntes formulades per la persona que feia el reportatge a la ràdio) sobre quina bicicleta elèctrica és la millor tenint en compte que ha de ser compatible amb el maleter d'un Toyota Highlander  el cercador contesta donant la seva "opinió" sobre la millor bicicleta per dimensions, prestacions i preus, és a dir, que contesta la pregunta de l'usuari anant fins i tot més enllà de les expectatives inicials del que pregunta.

L'aplicació encara no està disponible pel gran públic, però com que jo sóc un "friki" d'aquestes novetats i Microsoft dóna l'opció a "apuntar-se" a la llista d'espera per a provar el nou cercador (que serà de moment disponible per invitació per tal d'evitar un possible col·lapse els primers dies que l'aplicació estigui disponible al públic en general), jo ho acabo de fer ara mateix. Si els resultats són espectaculars, ho explicaré en un altre article en aquest blog. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada