diumenge, 7 de febrer del 2016

La indecència d'algunes lleis i protocols que ens regeixen

El dimecres passat m'assabentava per una nota de whatsApp de la mort d'una noia de 25 anys, la Laura Fernández, com a conseqüència d'un accident de tràfit provocat per un conductor begut. A la nota, la família demanava l'ajut de testimonis per a poder inculpar al causant, que està ingressat, ferit greu a la UCI del Trueta.

Aquest divendres, una setmana després dels fets, quedava astorat en llegir la carta que el seu xicot, un advocat, va publicar a "El Punt Avui". N'extracto una part absolutament colpidora:

"Després de poder confirmar que les notícies aparegudes corresponen amb el que va passar, els puc dir que no s'entén que algú que es mostra obertament agressiu envers un familiar, causa un accident i fuig, és perseguit per la policia i, amb menyspreu total per la seva autoritat, intenta escapar-se conduint de forma temerària, posant en perill la vida dels altres conductors, es confirma que està sota l'efecte de begudes alcohòliques i a més no disposa d'autorització administrativa per conduir, pugui sortir tranquil·lament per la porta d'una comissaria de policia. Com a mínim havia comès cinc delictes en el moment en què la policia va permetre-li sortir, lliurement: lesions, desobediència a l'autoritat, conducció sense llicència, conducció temerària i conducció sota l'efecte de begudes alcohòliques. La comissió d'un d'ells pot no ser tan rellevant per comportar la detenció, però el reguitzell de delictes és prou important per prendre una decisió més severa".

La seqüència dels fets va anar exactament com descriu el xicot de la Laura. Sembla ser que els protocols estableixen que un invididu que va donar 0,60 de taxa d'alcohol en sang (taxa penal), pogués sortir tranquilament de la comissaria, tornar a agafar el cotxe que va utilizar per comentre totes les barbaritats que el van portar a la comissaria de Sant Feliu, anar-se'n a Girona, envair el carril pel que circulava la Laura i causar-li la mort.

Explica "El Punt Avui" que en casos d'alcoholèmia penal, els mossos i la gran majoria de les policies locals (excepte la Guàrdia Urbana de Barcelona) no porten l'infractor als calabossos sinó que li fan una imputació i el deixen lliure ordenant-li que ha d'anar al jutjat quan li ho requereixin.

Definitivament si aquest és el protocol, si els mossos d'esquadra van fer el que per normativa havien de fer, aquest país en el que vivim té un total despreci per la decència i per la inmensa majoria de persones que acceptem unes regles de convivència que ens allunyen de la irracionalitat i de les lleis de la selva. Em fa vergonya ser ciutadà d'un país que permet que indecències com aquesta succeeixin.

Ningú no retornarà la vida a la Laura, ningú podrà consolar el desconsol del David, que acabaven de estrenar pis, però qui tingui la capacitat hauria de legislar la setmana vinent per evitar que hi hagi més Laures Fernández.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada