dilluns, 15 de febrer del 2016

Bitllets de 500

Em fa gràcia la polèmica dels nostres prohoms de Brussel·les en relació als bitllets de 500 Euros que ara, de cop i volta, semblen ser un aliat de l'eix del mal.

Hi ha en marxa una iniciativa política europea que té com a objectiu eliminar el bitllet de 500 Euros i de passada treure'n la massa existent de circulació. Hi ha una suport bastant generalitzat de molts dels estats membres, excepció feta d'Alemània (el bitllet de 500 Euros, auspiciat per la mateixa Alemània, va ser creat en substitució natural del bitllet de 1.000 marcs alemanys).

La raó que en donen els polítics, encapçalats pels francesos, és que amb els bitllets de 500 Euros es fan transaccions de blanqueig de capital i d'altres associades a accions il·lícites com ara el tràfic d'armes. Això, que és una barbaritat com la copa d'un pi, proferit per un o un grup de polítics europeus sembla tenir una certa respectabilitat.

Però és una barbaritat, la implementació de la qual costarà, a més a més, una fortuna. Perquè al capdevall, eliminar els bitllets de 500 Euros és com matar el missatger. És cert que la comoditat d'aquest bitllet per a fer pagaments de grans sumes ha facilitat la proliferació del diner "negre", però també ho és que si fan desaparèixer els bitllets de 500, el seu substitut natural serà el bitllet de 200. Hi hauran pagaments en "negre" en bitllets de 200 Euros. I llavors què faran? Treuran de circulació el bitllet de 200 Euros? Absurd, no?

Tot plegat em recorda aquella expressió que circulava l'any 2001 davant la inminència de l'entrada en circulació de l'Euro en substitució de les monedes nacionals. Un dels arguments a favor de la introducció de l'Euro és que faria desaparèixer el diner "negre"....I jo pensava aleshores,... quan vagi al taller mecànic o a cal metge privat i aquests em demanin si vull factura o no,...no estarem generant Euros negres? Doncs, sí, això és exactament el que va passar.

Penso que en general, tenim uns polítics que nos ens mereixem, ni aquí ni allí.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada