diumenge, 20 de desembre del 2015

L'absurd de la votació física

Ja he anat a votar. De fet a les nou i cinc ja era al pavelló de Santa Eugènia amb l'Ona. I he quedat impressionat pel desplegament que suposen unes eleccions. És la primera vegad que voto a Santa Eugènia, degut al canvi de domicili (cosa també absurda perquè el lloc on anava abans a votar -l'Edifici de La Punxa- m'és molt més a prop de casa que el pavelló de Santa Eugènia....).

25 meses electorals, 75 ciutadanes i ciutadans que -com la meva dona que li ha tocat- perdran miserablement un dia de la seva vida en un exercici absurd que es podria evitar perfectament, dipositant el vot de forma electrònica amb totes les garanties i tota la seguretat jurídica del món.

La meva dona ha percebut un sobre de l'Ajuntament de Girona amb la desproporcionada quantitat de 62,12 euros, és a dir, 5,18 euros per hora de feina, sense tenir en compte que moltes de les persones que són a les meses hauran d'anar a dinar fora de casa. En resum, un maltractament ciutadà que només té comparació amb el que dispensen les companyies aèries de baix cost en general i Ryanair en particular.

Ahir, el secretari d'estat d'interior es vantava que el desplegament electoral costarà 130 milions d'euros i que a les onze de la nit ja se sabran els resultats.

Amb un sistema de votació electrònica, amb tots els protocols de seguretat jurídica i informàtica (òbviament s'han de desenvolupar, polir, provar, legislar i reglamentar), s'estalviarien aquests 130 milions,  els residents espanyols a l'estranger (un altre miserable drama), podrien també votar, i a les 8 de la tarda i un minut se sabría la participació total -incloent el vot de l'exterior- i els resultats electorals amb una precisió absoluta.

Per què no s'implementa d'una vegada, havent-hi com hi a tecnologia, capacitat i organització suficient? Aventuro una hipòtesi, perquè les teles no podrien filmar els candidats introduint el vot, i no podrien proferir aquella tant original frase que repeteixen ara i adès: "lo más importante es que las votaciones se están desarrollando sin incidentes y dentro de la más absoluta normalidad".

Doncs això.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada