diumenge, 27 de desembre del 2015

Els defraudadors fiscals

L'AEAT, Agència Estatal d'Administració Tributària acaba de publicar (22 de desembre) una relació de 93 pàgines, disponible a la mateixa página web de la AEAT, amb el NIF, nom i deute de tots els deutors que tenen imports pendents de més d'un milió d'euros.

Es  pot consultar el fitxer el format pdf en un enllaç que la mateixa Agència publica a la seva pàgina web:



La llista conté deutes milionaris i si tingués temps em prendria la molèstia de convertir el pdf en Excel i fer el sumatori, perquè en base a una revisió aleatòria que he fet aquesta tarda, estem parlant de milers de milions d'euros impagats a l'AEAT. Molts d'ells són import completament irrecuperables, perquè es tracta de deutes d'empreses del sector de la construcció i promoció immobiliària que actualmente estan en suspensió de pagaments o fallida.

Alguns dels noms d'aquestes promotores/constructores són arxifamosos; encapçala el récord l'emrpesa Urbis amb un deute total de més de 378 milions d'euros! És aviat dit. D'altres morosos famosos són Martinsa-Fadesa, o Nózar o Construcciones Azagra, tots ells amb deutes milionaris i amb molt poques probabilitats d'esdevenir viables.

El que sorprèn però és com una tal acumulació de deute ha estat permesa per l'Administració Tributària. Abunden en el llista deutes de més de 10 milions d'Euros, i quan dic abunden vull dir que n'hi ha molts, més d'un i de dos a cadascuna de les pàgines que he anat fullejant. Des d'una perspectiva de simple contribuent individual, una vegada que vaig tenir un petit problema en una declaració de renda em van "perseguir" de forma sistemática per un import ridícul. Sorprèn que una sola empresa pugui acumular un deute de 378 milions. Negligència de l'Adminstració? Potser no ho sabrem mai.

Al llistat hi ha també algunes persones físiques. En destaca la que ha sortit a tots els mitjans: Daniel Pedrosa Ramal, de professió motorista,  un tipus baixet i rabassut al que sempre he trobat antipàtic. L'individu en qüestió deu a l'AEAT la molt respectable quantitat de 7.836.949,85 Euros. També em sorprèn que aquest individu degui aquesta quantitat i continui fent curses i competint com aquell que res.

Òbviament no en sabem els detalls (la llista de l'AEAT no explica en quina fase es troben les actuacions, però si publiquen una llista amb mororos vol dir que són individus o empreses que fa molt de temps que deuen diners i que, per les circumstàncies que sigui, no els paguen), però podria també estar relacionat amb la situació de la soprano Montserrat Caballé, gran patriota espanyola amb seu fiscal -presumptement- a Andorra.

Ja se sap, la Caballé ha acabat declarant-se culpable i ha estat condemnada per delicte fiscal a l'AEAT per a simular residència fiscal andorrana. No entrarà a la presó perquè "només" l'han condemnat a 6 mesos de presó i no té antecedents, i a més a més ha ingressat a l'Agència l'import total de la multa, més recàrrecs i sancions, per un import molt respectable de diners.

Tal vegada el patriota Pedrosa, que no té cap inconvenient en passejar-se embolcallat amb una gran rojigualda quan guanya títols, també té residència fiscal a Luxemburg, o Mónaco o Lienchenstein...Vagi Vostè a saber.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada