diumenge, 13 de desembre del 2015

Incertesa electoral

Aquestes eleccions generals del 20 de Desembre són més incertes que mai. La irrupció amb força de "Podemos" i "Ciudadanos" ha canviat les regles del joc. Hi ha una muntanya d'indecisos i les diferents enquestes (avui el diari "ABC" en publica una altra) van fent balls en la intenció de vot que s'atorga als uns i els altres.

El que sembla però clar, malgrat aquesta gran inceresa, és el que el PP guanyarà amb un percentatge de vot d'entre un 25% i un 29%, A partir d'aquí hi ha un gran dilema respecte fins i tot a qui ocuparà la segona posició. L'enquesta de l'"ABC" sitúa el PSOE a 7 punts per sota del PP (21%) amb un gairebé empat tècnic entre "Ciudadanos" (18%) i "Podemos" (17,6%). Això podria indicar que, tot i que sembla improbable que no acabi essent el PSOE (després de la mobilització desesperada del PSOE a Andalusia en veure el revés electoral que els vaticinaven algunes enquestes), qualsevol d'aquests tres partits estaria en situació teòrica d'esdevenir el partit de l'oposició.

És interessant però constatar que si això s'acaba produint, PP i "Ciudadanos" no assoliria la majoria absoluta la qual cosa seria extraordinària perquè s'hauria acabat el governar amb un absolut despreci a les minories, a cop de decret llei i de  BOE.

CDC i ERC també estarien tècnicament empatats en un 2,4% i un 2,3% respectivament, la qual cosa suposaria un desgavell sense precedents per CDC (sense Unió), ja que a les eleccions del 2011 va treure més d'un milió de vots i un 4,17% i una gran victòria de ERC que més que duplicaria el número de vots. Caldrà veure també si els 300.000 vots de la CUP a les darreres eleccions del 27S van a parar a "En comú podem" o a ERC. En cas que fos cap a ERC no m'estranyaria veure ERC superant  CDC.

Però el que més m'espero, amb una especial il·lusió, és el cop de gràcia a la carrera política de Durán i Lleida. Si tot va com vaticinen les enquestes, i espero que en aquest cas no s'equivoquin, l'Hotel Palace de Madrid, tindrà una suite vacant a partir del dia 21 de desembre.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada