dimarts, 8 de desembre del 2015

Eleccions 20-D (I): "Showcase versus meetings"

He estat fora de viatge durant una setmana i en tornar em trobo la campanya electoral espanyola a tota vela. Només d'aterrar a Barcelona i posar la ràdio del cotxe, trobar-me tot de sobte amb els espais de propaganda electoral em va provocar una sensació a mig camí entre el cansament i el fastigeix. Solució, anar a la privada. A RAC1 no hi ha cap Junta Electoral Central que els obligui a emetre la tediosa (i ja gairebé odiosa propaganda).

Al cap de dos dies de ser aquí constato algunes diferències importants versus d'altres campanyes, que ja es venia perfilant des de fa temps. Si a l'estiu de 1990 la Guerra del Golf va ser la primera guerra moderna televisada en directe per la CNN (ho recordo com si fos ara), les eleccions al Congrés dels Diputats de 2015 són les primeres eleccions televisives de la història.

De fet, estan passant coses tan inaudites (per exemple modificació de la llei electoral per tal que es puguin donar minuts a partits que no tenen parlamentaris) que en algunes ocasions costen de pair. El debat d'ahir a A3TV entre Sánchez, Iglesias, Rivera i Sáenz de Santamaría és una d'elles. La política (o més aviat l'espectacle) es fa a la tele, es fa en directe. Es balla o es fa el pallasso a "El Hormiguero" amb en Pablo Motos, o es va a fer excursions i en globus a "Planeta Calleja".

Les teles privades han près totalment la iniciativa als polítics i als aparells dels partits, i de fet han suposat la pedra angular de bona part dels èxits de "Podemos" però sobre tot, sobre tot de "Ciudadanos". En Rivera s'ha fet als platós i no sembla descartable que hagi de pagar molts favors algun dia, quan potser en quatre anys (o fins i tot menys) se l'acabi entronant com a president del govern espanyol (hipòtesi cada vegada més versemblant).

Les formes canvien, els debats es modernitzen, però les persones i les maneres difícilment ho fan, i ahir vàrem asistir a una altra gran errada estratègica del PP en enviar al debat a Soraya Sáenz mentre Mariano Rajoy (que és qui hi havia de ser) s'amagava a Doñana i segurament, segurament, veia el debat per televisió. Potser en Pedro Arriola (artífex del marketing electoral del partit) els ha dit que es reservi pel final (teoria "made in Enric Juliana"), quan tothom estigui més aviar cremat, però en la meva modesta opinió, ahir el PP va perdre un grapat de vots a favor de Ciudadanos.

Potser s'està gestant una sorpresa....Demà explicaré una opinió personal que té certa plausibilitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada