dissabte, 28 de març del 2015

Sense ànims per la ironia. La merda del low cost a l'aviació europea.

La setmana que s'acaba he agafat quatre avions, com per motius professionals faig moltes setmanes. També ho fa la meva dona. Esgarrifa pensar que una loteria macabra em podia, ens podia, haver tocat sense haver-ne comprat cap número. No he deixat de donar voltes a aquest atzar que ha esdevingut la nostra existència.

Dos jubilats fan un viatge de celebració, regal dels fills, per més inri i la visita a un museu a un país aparentment segur acaba amb els seus somnis.

Unes persones normals, com tu, com jo, moren només perquè havien d'anar a la fira d'alimentació Anuga, per motius professionals. Una altra broma del destí.

Uns somnis esquinçats, unes vides trencades per la més absurda de les casualitats, una maleïda ironia del destí.

Anava pensant tot això a l'aeroport de Copenhague aquest dimecres a la tarda, un dia després de la maleïda tragèdia de l'avió de Germanwings quan una persona vestida amb hermilla groga em va donar un paper que anava repartint a tothom que passava, amb un respectuós silenci, sense dir res, sense exigir, sense expressar cap emoció.

El paper era un panflet de tamany A6 amb molt poca lletra, la necessària, la suficient. El títol: "BE FAIR! RAYANAIR". I afegia: "Social dumping, no thanks (en vermell). Yes thanks to equal terms in Danish air transport (això en verd)".

La pàgina del darrera desenvolupa la idea de forma elegant, discreta, directa, amb uns arguments tan diàfans, tan cristal·lins que no s'hi pot afegir gaire res més. Diu, a tenor literal (i vull reproduir-ho per què penso que és d'interès general):
"SOCIAL DUMPING:
- No rights to holidays in accordance with the holiday act (que té nassos).
- No salary during sickness (que encara en té més).
- Obligation to reside and work in Denmark without social security in Denmark.
- 33% of your salary when on holiday.
DO YOU THING IT'S IN ORDER?:
- The employee to pay a 200 € notice of termination (per plegar has de pagar).
- Transfer to a Ryanair base anywhere in Europe without compensation
- No labor market pension
- Salary as low as (tradueixo de corones daneses a euro) as 1.339 euros per month".

Escric això mentre escolto un clàssic de Víctor Manuel ("Soy un corazón tendido al sol") que diu, en un fragment: "Nuestra sociedad es un buen proyecto para el mal". Doncs sí, i afegeix: "Dejo sangre en un papel".

No sé si les depressions d'alguns pilots tenen a veure amb les condicions laborals amb les que s'han d'enfrontar. L'altre dia, en un altre vol, una hostessa de "Norwegian Air" em comentava que treballa (contractada en treball temporal) durant sis mesos i durant els altres sis està a l'atur.

Aquesta és l'Europa que estem construint. I nosaltres, ciutadans, mentre continuem volant amb Ryanair (una companyia presidida per un tipus que es disfressa de pallasso a la revista de l'aerolínia) i els Ryanairs de torn, continuarem fent el joc al Dumping Social, i contribuirem a fer una Europa que cada dia és menys social, menys equitativa, menys justa, menys Europa.

I llavors passa el que passa. Tots en som culpables.
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada