diumenge, 15 de març del 2015

Els problemes del sobiranisme

L'última enquesta del CEO (Baròmetre d'Opinió Política (BOP). 1ª onada 2015), disponible integrament a la següent adreça web: http://ceo.gencat.cat/ceop, posa en valor allò que molts de nosaltres sospitàvem: el sobiranisme es desinfla.

Per aquells als que interessi l'estadística la veritat és que el baròmetre és un exercici fascinant, en el que es demana des del diari que es llegeix fins a la intenció de vot.

Algunes dades interessants:
- El polític més ben valorat és en David Fernández de les CUP (5,88). Segurament la seva coherència i la seva gestió al capdavant de la Comissió d'investigació de la corrupció hi han ajudat.
-  La política més mal valorada és l'Alícia Sánchez-Camacho del PPC (1,98). La seva gestió haurà contribuït de forma notable a convertir el PPC en una força política marginal després de les eleccions del 27 de novembre (no qualifiquem si són autonòmiques, plebiscitàries o alguna altra cosa).
- L'unionisme surt com el sentiment majoritari al baròmetre (52%) en front de 44% de sobiranisme.
- CiU (si finalment es presenten junts a les eleccions de l'11N, que sincerament dubto molt) empata tècnicament a 31 escons amb ERC, la qual cosa vol dir que ambdues forces juntes deixen de ternir majoria absoluta.
- Podem i Ciutadans/anos esdevenen respectivament tercera i quarta força política.
- Puja la CUP, i el PSC i ICV pràcticament esdevenent forces marginals (tot i que l'Iceta diu que els reptes el posen -literalment- "catxondo", aquesta vegada ho tindrà molt cru).

El baròmetre aclareix algunes dades que no deixaven d'estar basades en "anomalies". És a dir, no era normal que l'unionisme no estés organitzat i que contràriament només ho estigués el sobiranisme. La segona cosa que posa en evidència és una molt major fragmentació de vot (a l'igual que el que mostra el baròmetre del CIS pel que fa a les properes eleccions generals espanyoles), com a conseqüència de la irrupció amb força de Podem i el creixement de Ciutadans/anos, dos partits encara no esquitxats gaire per la xacra de la corrupció.

Serà interessant veure com les forces pro-independència juguen les seves cartes després de les municipals del maig, perquè entre la lamentable, vergonyosa i fatigant guerra de Convergència amb Unió, la comissió sobre el "Cas Pujol" i les desavinences entre les diverses forces polítiques fa una mica de vertígen pensar que totes les mobilitzacions ciutadanes des de 2010 no hagin servit per a res. Tot podria ser que després de l'èxit aclaparador del 9N2014, el sobiranisme acabés desinflant-se com un globus, però això en gran mesura dependrà del comportament dels polítics que lideren l'anomenat "procés".

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada