dilluns, 2 d’octubre del 2023

Un mal exemple de la Conferencia Episcopal Espanyola

Se suposaria que l'Església ha de ser una institució neutral en matèria política. Sense intenció de pronunciar-me en profunditat respecte sobre del que ha d'opinar i del que no l'Església Catòlica, si que m'atreviria a suggerir que la Institució no s'hauria de posar mai en política. 

Té la seva gràcia que qui va establir la sagrada relació de l'estat espanyol amb l'Església Catòlica i va convertir Espanya en un estat oficialment catòlic fins l'adveniment de la democràcia, fou el dictador Francisco Franco, autor d'una de les més cèlebres frases de l'Espanya contemporània: "Hagan Ustedes como yo, no se metan en política". La frase s'atribueix a una resposta que li va donar a l'escriptor conservador i acadèmic de la llengua José Maria Pemán.

Doncs això ve al cas arran d'unes declaracions la setmana passada del Secretari General i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Francisco César García Magán. Considera el prelat, bisbe auxiliar de Toledo, que no es dóna a Espanya "una circumstància política excepcional que justifiqui l'aprovació i aplicació d'una llei per a l'amnistia pels responsables del Procés". Si bé és cert que les declaracions s'enmarquen en una pregunta en roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent de la CEE, penso que són del tot inoportunes.

A més a més, aquesta postura contrasta amb la que va tenir la Conferència Episcopal quan es van concedir els indults pels condemnats pels fets de l'u d'octubre. Aleshores, la CEE va fer un escrit secundant el pronunciament a favor dels indults emès per la conferència episcopal de Tarragona. Fa sis anys, la institució es va posicionar clarament, en dir "nosotros estamos por el diálogo y el perdón, como los obispos catalanes".

Cal dir també que a raó de la polseguera mediàtica aixecada pels bisbes espanyols, des de la Conferència Episcopal Catalana s'han afanyat a "matitzar" les declaracions de García Magán, dient que es tracta d'una valoració jurídica personal que no implica ni negar ni recolzar l'amnistia. La Conferència Episcopal de Tarragona afirma -amb bon criteri, penso jo- que l'Església "sempre es guia per afavorir la igualtat, la cordialitat, el diàleg i el treball per a fer una societat nova i més bona". Conclouen dient que l'Església ha de mantenir una neutralitat (literal) "edificant i respectuosa".

Insisteixo en que l'Església com a institució té feina molt més important que opinar sobre temes polítics molt polaritzats, més si cal tenint en compte que és força clar que per raons que em sembles òbvies tendeix a posicionar-se més aviat a favor de la dreta que no pas a favor de l'esquerra (la història recent és un factor explicatiu que té una força descomunal per entendre-ho).

Qui estigui net de pecat que tiri la primera pedra, digué Jesús. Doncs l'Església com a institució hauria de preocupar-se més per depurar els casos de pederàstia que l'afecten, que malauradament son massa nombrosos i fan molt mal a la institució (on de ben segur avui dia la majoria dels seus membres són persones honorables, potser a excepció d'alguns membres de la cúpula que s'entesten a voler posar-hi un vel), en comptes de girar la cara cap a una altra banda i esperar la prescripció dels fets. Però en fi, com diu la saviesa popular "Doctors té l'Església".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada