dimarts, 10 d’octubre del 2023

Temps convulsos: el nou ordre mundial

Viure en aquest mon en el que ens ha tocat viure sembla cada vegada més una aventura de risc. L'editorial del New York Times d'avui ho expressava d'una forma aclaparadorament esgarrifosa: "Rússia ha començat la guerra més llarga des de la Segona Guerra Mundial. La Xina augmenta el discurs belicista contra Taiwan. L'Índia ha abraçat un nacionalisme violent. Israel ha format el govern més extremista de la seva història, i Hamas, el dissabte començava la més violenta campanya de la seva història contra Israel, llençant míssils, segrestant i matant". 

I òbviament això només és un petit resum del desordre i el caos que està patint el món en aquests temps convulsos. Hi afegiria, sense ànims d'estendre'm massa: 

  • El conflicte a la regió de Nagorno Karabaj, enclavament de població armènia a l'Azerbadjan, que ha acabat amb un èxode massiu de població cap a Armènia.
  • La inestabilitat permanent i massacres de població civil al Sudan del Sud.
  • Cop d'estat al Níger i creixent perill d'islamització radical al Sahel. 
  • Guerra civil latent al Iemen.
  • Declaració de l'estat d'emergència a Etiòpia el passat agost (ho vam saber abastament per un grup de catalanets ingenus, que en comptes d'anar a Port Aventura, van anar a cercar aventures i es van veure atrapats en zona de conflicte).
  • La creixent radicalització als Estats Units, amb la incògnita sobre les eleccions presidencials de 2024.
  • L'inacabable persecució a les dones a l'Iran per part del règim dels Aiatol.làs.
  • L'esclavatge de les dones a l'Afganistan dels Talibans (com a conseqüència d'obligar-les a estar a casa seva, la majoria de víctimes del darrer terratrèmol al país han estat dones: sempre rep el col·lectiu més feble).
  • Els moviments migratoris desesperats cap a la Unió Europea des de l'Àfrica i als Estats Units des de la frontera sud que estan causant, en el primer cas, milers de morts a la Mediterrània.
  • L'auge de l'extrema dreta a tot el món.
  • La incapacitat dels polítics de dialogar i escoltar persones que tenen idees diferents.
Afegeixi's a la llista anterior els estrallsja ben palpables que està causant arreu del món el canvi climàtic on passem de sequeres que es perpetuen a episodis molt curts però molt virulents de plug es torrencials, la cronificació de la pobresa fins i tot per a moltes persones que tenen un lloc de treball (però amb un salari amb el que no arriben a final de mes), una inflació galopant, un tipus d'interès a l'alça que repercuteix en els pagaments de les hipoteques, i una situació global de violència gratuïta cada vegada més palpable a tots els pobles i ciutats del món. Aquest mateix cap de setmana, a Salt, Gironès, es va viure un conat d'assalt a la comissaria dels mossos d'esquadra i la policía municipal degut a la retenció d'un individu sospitòs que la policia va portar a la comissaria per a comprovar-li el passaport...

El panorama és certament desolador. Per acabar-ho d'adobar, a la Pell de Brau tenim els màxims representants de Vox i el PP inflamant la població amb missatges carregats d'odi i anticatalanisme.

El meu fill gran ja fa temps que va deixar de veure i escoltar notícies i es dedica a visionar capítols de "La que se avecina". Potser al final li hauré de donar la raó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada