diumenge, 29 d’octubre del 2023

Tornem-hi amb el blanqueig de la monarquia

Des de 2015, el  CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas) no fa preguntes directes a la ciutadania sobre la monarquia espanyola. Probablement sigui perquè en aquell estudi, Felip de Borbó va suspendre amb un 4,34 sobre 10.   Des d'aquell resultat, el CIS no ha tornat a fer preguntes sobre la monarquia. Normal. Molts dels que treballen per a l'administració pública tenen tendència a evitar polèmiques que se'ls podrien girar en contra.

Per això m'estranya un article de l'Ot Serra d'ahir al diari Ara en el que escrivia literalment: "Segons el primer baròmetre de 2023 del Centre d'Estudis d'Opinió, en una escala del 0 al 10, la monarquia espanyola mereix una confiança d'1,7 i només el 12,3% la prefereixen –un 74,2% una república–, amb dades significatives en el mateix sentit entre els votants del PSC.". He estat fent una cerca força exhaustiva als documents del CIS, des del primer baròmetre, el gener, fins al darrer publicat, i he estat incapaç de trobar aquesta data, però és possible que m'hagi passat quelcom per alt i per tant li dono força credibilitat, ja que en general l'Ara és un mitjà que compta amb periodistes molt rigurosos.

Sigui com sigui, el que sí he trobat és l'únic estudi que s'ha fet fins la data, és d'octubre de 2021 i el va encarrerar la Plataforma de Medios Independientes al Instituto 40dB. El resultat d'aquella enquesta va ser força indicatiu, al menys que, a diferència del que es pretén fer veure des de les institucions de l'estat, la monarquia no compta, ni de lluny, amb un suport majoritari. Els resultats van ser: 39,4% dels enquestats a favor de la república, el 31% a favor de la monarquia i la resta es declaren "no alineats", és a dir, no saben, no votarien, o votarien en blanc. Em diu el nas que aquest resultat seria força similar si l'enquesta es repetís avui.

Només per això entenc que la casa real i el govern espanyol, amb el suport tàcit i/o explícit dels partits de dreta i extrema dreta (PP, el que queda de Ciudadanos, i Vox), han iniciat des de fa temps una campanya de blanqueig en la persona de la princesa Elionor, que demà passat fa 18 anys i com a major d'edat participarà en l'acte de jura de la constitució del 78 (la que nos dimos entre todos, diuen alguns, i que no se puede tocar, afegeixen els mateixos) al parlament espanyol davant de tots els partits amb representació parlamentària, excepte Catalans, Gallecs i Bascos, i molts diputats de Sumar que no tenen cap intenció d'assistir-hi. L'eterna història sobre la que tampoc mai no hi haurà un referèndum. Senzillament no perquè tinguin por de perdre'l (com podria ser en el cas de Catalunya), sinó perquè saben que aquest el perdrien segur.

Així doncs Moncloa i Zarzuela han activat l'operació "rentat de cara".

Primer ha estat el bombardeig sobre la seva jura de bandera a l'Acadèmia de Saragossa, on per cert, va fer un petó a una bandera inconstitucional que data de 1886 (però això mereixeria tota un altre article), després sembla que la seva presència a les xarxes, Tik Tok inclòs s'ha multiplicat, i finalment la propaganda del règim fa tot el possible per a presentar-la al mitjans com a una persona "normal". Massa normal no trobo jo que aquesta noia de divuit anys hagi de passar per tres acadèmies militars al Segle XXI, a menys que no es vulgui dedicar professionalment a la guerra, que també podria ser. Amb això de la monarquia no se sap mai, i coneguent la història dels Borbons espanyols, encara menys.

També és veritat però, que vist com estar el panorama geopolític mundial, que algú sàpiga disparar un sub fusell ametrallador, pilotar un avió i portar un tanc Leopard, potser, potser, no sigui tan mala idea.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada