dissabte, 24 d’octubre del 2015

La barbaritat que ha dit Netanyahu

La qüestió israeliano-palestina és, com és sabut, molt complicada i difícil de jutjar, més enllà de qüestions elementals de drets humans amb les que crec que hi ha una clara conculcació dels principis més elementals de dignitat per les dues bandes, essent els més forts, els israelians, -estant en condició de ser més tolerants- els més intransigents.

En aquest sentit, les declaracions de Benjamin Netanyahu aquesta setmana van en aquesta línia d'instransigència i radicalitat de la que els jueus de dreta cada vegada fan més apologia.

La història de la Palestina del Segle XX està molt condicionada per la història europea, pels "Progroms" a molts països europeus, en particular, Rússia i Europa de l'Est que van provocar un fenòmen  de creació de consciència que els jueus d'arreu d'Europa necessitaven una pàtria per tal que mai més ningú no els tornés a expulsar d'enlloc. I així va començar l'emigració cap a Palestina (afavorida pel fet que els àrabs no tenien cap problema en vendre terra als jueus) i la generació del moviment sionista.

En aquell contexte d'arribada massiva de jueus a Palestina, a partir dels anys 20 del Segle XX, els àrabs van començar a espantar-se quan els jueus van començar a organitzar-se per a portar tants emigrants com estiguessin disposats a venir.

Va ser aleshores, veient que la decisió jueva seria imparable, que els àrabs, i en particular el Muftí de Jerusalem, vam veure en la Segona Guerra Mundial una oportunitat per aconseguir una aliança amb Alemània que els permetés preservar la seva terra. Sí és cert que el Muftí recomanava una aliança amb Hitler, però d'aquí a que l'Holocaust va ser idea seva hi ha una muntanya.

Estic rigorosament convençut que l'afirmació incendiària de Netanyahu obeeix als nervis i ràbia per l'enèssima intifada dels Palestins. Però un primer ministre d'una democràcia com Israel no pot, ni deformar la realitat ni mentir descaradament. El que ha dit Netanyahu és senzillament una infàmia i hauria de demanar disculpes ràpidament per una barbaritat tan gran.

Barbaritats com aquestes no contribueixen de cap manera a la pau, ans al contrari.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada