dijous, 22 d’octubre del 2015

Tardor calenta, calenta

Avui he tingut clar que del Procés que va anar a les urnes el 27 de Setembre no en pot sortir cap govern.

Malgrat els esforços i la discreció dels equips negociadors de Junts Pel Sí i les CUP (no total però sí que cal reconèixer-ne els intents), el cop d'estocada de les clavegueres de l'Estat a Convergència com a partit, i -de retruc- al seu principal representant, Artur Mas, recordem-ho, canditat a la Presidència de la Generalitat fa a la pràctica impossible que les CUP donin suport a un govern encapçalat per Artur Mas. Fins la setmana passada semblava molt difícil, però no impossible (la idea era que dos diputats de les CUP s'abstinguessin en segona volta, per a poder conferir a Mas, canditat de Junts pel Sí, una majoria simple...).

Ara, després de l'escorcoll policial i l'entrada en presó de diverses persones vinculades amb Convergència, la probabilitat que les CUP donin suport indirecte a l'Artur Mas, és senzillament impossible. No es pot ni tan sols contemplar en la més estranya de les especulacions: seria per a ells com posar-se una corda al coll i desaparèixer com a opció política: els seus votants i militants no els ho perdonarien.

D'altra banda, l'Artur Mas (si està net, que jo vull pensar que sí), constitueix una pedra valiosíssima pel "Procés". Primer perquè està imputat, és el President del 9-N i el coneixen a mig món. Si se sap del "Cas Català", és -també- gràcies a l'Artur Mas. Els seus votants no acceptarien (especialment tenint en compte que hi ha un pacte d'investidura entre les distintes forces que conformen "Junts Pel Sí") que s'investís un altre candidat.

Ara per ara només hi veig dues solucions. La més probable, la repetició de les eleccions autonómico-plebiscitàries a partir de Març de 2016 (això no interessa ningú, ni tant sols a l'Estat), i la menys versemblant, que Mas renunci a la presidència en favor de Junqueras o Romeva.

De les dues solucions, la segona és la que em sembla més intel·ligent, però això no és més que una opinió personal, perquè en cas que s'arribés a la primera, no tinc clar que els electors votéssin el mateix i sobre tot, no castiguéssin algunes de les forces implicades.

Ens espera una tardor calenta. Segur que no ens avorrirem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada