diumenge, 18 d’octubre del 2015

Desconnexió emocional

Darrerament sento utilitzar tot sovint questa expressió en relació a Madrit (concepte, no ciutat), i a allò que té a veure amb l'Espanya messetària i recentralitzadora. Hi ha gent -cada vegada més- que diu que ha fet una desconnexió emocional d'Espanya. El que jo entenc és que han fet una desconnexió emocional d'una certa idea d'Espanya que no és ben bé la mateixa que fa uns anys, quan hi havia una comprensió recíproca i una tolerancia que sembla que ara mateix està en hores baixes.

Alguns -des de fora de Catalunya sobre tot- en donen la culpa a TV3 i a l'escola, amb la normalització lingüística i un model educatiu propi. Jo dic que poden haver-hi molts motius, però aquest precisament no. Jo he viscut la meitat de la meva vida sense TV3 i vaig fer tota l'escola en Castellà, perquè no hi havia altra opció, però la pulsió espanyolitzadora aleshores, fins i tot en els darrers anys de la dictadura de Franco era més baixa que ara. Mai em vaig sentir desconnectat aleshores.

Crec que Espanya ha fracassat en part -a Catalunya és més que evident- en l'intent dels poders centrals espanyols de seduir una -bona- part dels seus conciutadans. El cas de les dues darreres legislatures del PP i els seus intents re-espanyolitzadors (cutres) i re-centralitzadors en són un exemple palmari.

Pretendre lligar i fer entrar amb calçador determinats símbols d'una certa idea d'Espanya imperial, no només és poc atractiu sinó que obté en moltes ocasions un resultat totalment oposat al que es pretén.

Tot això ve a col·lació, entre d'altres fenòmens paranormals- arran de la difussió en prensa, aquest passat divendres del texte d'un avant-projecte de llei que en el fons apunta cap aquesta direcció i que em va estroncar el tallat, de tan de riure.

El Ministerio de Educación té en cartera el projecte d'un títol de FP en Tauromàquia que constaria de 12 mòduls de 2.000 hores de formació, i el resultat del qual, una vegada acabats els estudis, seria la de posseir el títol de "banderiller", "matador" o "picador". L'avant-projecte, que suposadament pretén combatre el fracàs escolar amb més opcions per estudiant amb poques ganes, ho justifica d'aquesta manera (literal):

 “La tauromaquia es una manifestación artística desvinculada de ideologías que forma parte de la cultura tradicional y popular. El futuro de la tauromaquia está ligado a su consideración como parte esencial del Patrimonio Histórico, Artístico, Cultural y Etnográfico de España”.

El temari és estratosfèric. Alguns del mòduls, a títol d'exemple són:  Suertes del toreo (I), Suertes del toreo (II), Historia de la lidia, Preparación de los sementales para la cubricación.....

En fi, sense paraules. La xarxa, especialment twitter (i més fora de Catalunya que no pas a Catalunya) s'està fotent un fart de riure amb aquesta barbaritat que prepara el govern espanyol, que fa el ridícul fins i tot en els avant-projectes.

En fi, acabo amb un post d'un twitaire de Madrid (ciutat) d'ahir mateix: "Este país es de lo más genial. Lo de Fandango y Pandereta sigue vigente y con este gobierno ya nos saldremos del PISA definitivamente, pero por abajo.... ". Amb notícies com aquestes entenc una mica més la "desconnexió emocional".



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada