dissabte, 15 de novembre del 2014

El "Castor" i la "Casta"

El ministre Soria s'esforçava avui en explicar que l'Estat no ha pagat ni un cèntim d'Euro de la indemnització a l'empresa Escal UGS. Tècnicament té raó, perquè qui ha pagat ha estat Enagás, participada per l'Estat español mitjançant la SEPI (Sociedad estatal de participaciones industriales), però aquesta no és la qüestió de fons.

Aquí el que veritablement compta és que el govern del PSOE va aprovar en el seu dia, quan Miguel Sebastián era ministre d'indústria, la inversió estratègica del projecte "Castor", i que la va adjudicar, de pressa i corrent (fent cas omís de bona part del estudis de viabilitat tècnica) a una empresa participada majoritàriament per l'ACS del senyor Florentino Pérez.

El govern del PP no fa ver res de veritat -poden dir missa, però no van fer res- i quan ha tocat pagar la indemnització per inviabilitat del projecte (per les raons que sigui, però fins i tot la negligència estava contractualment contemplada), ha trigat exactament 32 dies a pagar-la.

La indemnització, més els costos de manteniment i l'eventual desmantellament de la planta suposen uns imports estimats en més de 4.200 milions d'Euros que el sistema gasístic pagarà en 30 anys als bancs que han avançat els diners i que ja ha anunciat que repercutirà als consumidors.

Tant PP com PSOE han fet polítiques energètiques i d'infrasturcutres nefastes, des de fa molts anys, i han centrifugat els costos de les mateixes al sistema elèctric, que òbviament, ho repercuteix als consumidors. Unes polítiques que s'haurien d'haver contemplat en tot cas als pressupostos generals de l'Estat es fan pagar de forma directa als consumidors, sense que aquests puguin triar, ni opinar, ni dir ni ase ni bèstia.

Fem una llista curta?
- Moratòria nuclear i dèficit tarifari.
- Subvenció a les energies alternatives (que primer es dona i després es treu, com si fóssim a Burkina Fasso).
- Subvenció al carbó més ineficient i contaminant que s'extreu a Europa.
- Autopistes radials de Madrid (avui en fallida)
- Alta velocitat de Madrid a les colònies, tots deficitaris excepte la línea Girona-Barcelona-Madrid, però es continua invertint...

El mateix govern que fa això no ha tingut cap problema en enviar al Constitucional el decret de pobresa energètica de la Generalitat de Catalunya al·legats que "genera diferències amb altres Comunitats Autònomes".

Qui pren totes aquestes decisions? Doncs polítics i membres de l'alta burgesia que legislen per beneficiar-se entre ells, amb independència del seu color polític. El mite de la "llotja del Bernabéu" cobra ara una extraordinària vigència. Ningú no és a la presó i aquí no passa res.

S'està gestant una caiguda política dels dos grans partits que ni ells mateixos poden creure's. A les municipals i autonòmiques del Maig de l'any vinent ens farem un tip de riure, però és que s'ho hauran guanyat a pols.


I


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada