dimarts, 18 de març del 2014

Impressions de Xina: I. Economia

Diuen els experts en la materia que els tres grans reptes als que Xina ha de fer front als propers anys, després del gran progrés industrial i d'infrastructures dels darrers vint anys, són, sense que l'ordre impliqui una prelació de prioritats:
  • La corrupció.
  • La sostenibilitats ambiental.
  • Els desequilibris entre els més rics i la resta de la població.
L'economia xinesa continua amb un creixement expectacular perls estàndards europeus, amb una previsió del 7,5% del PIB per aquest any 2014.

Ja no és aquell creixement de dos dígits i és cert que he començat a veure fàbriques amb les màquines d'algunes seccions tapades amb llençols per falta de comandes; és també cert que una part d'aquest creixement està rigurosament manipulat per l'Estat (despesa militar -que creixerà més d'un 15% aquest any 2014- i infraestructures), i per tant, si el sector privat no creix prou, l'Estat farà anar la màquina de gastar.


Tampoc no es pot oblidar que la bombolla immobiliària continua a un ritme que no pot acabar bé de cap de les maneres (la bombolla espanyola o irlandesa eren joc de nens petits en comparació amb el que està passant a Xina), però tot i així, la Xina és un país que continua creixent a un ritme d'enveja, i en el que l'Estat disposa d'una ingent quantitat de divises i de reserves.

El gran repte del present Pla Quinquenal en materia económica és la millora de la posició tecnològica i competitiva del país, ja que en aquest àmbit la Xina parteix encara d'una posició d'enderrariment notori (la industria de l'automoció, amb cap fabricant xinès entre els fabricants dels 10 vehicles més venuts, n'és un clar exemple). No obstant val a dir que s'han posat a anar per feina. A finals d'aquest any hi haurà la presentación pública del nou avió comercial xinès, dissenyat i construït a la Xina per equips plurinacionals que han comptat amb les millors empreses d'enginyeria del món, entre les que destaca la catalana Comsa-Emte. Al Consoric Airbus i a Boeing els ha sortit un competidor que està cridat a fer el vol ben aviat.

També han millorat els incentius i les deduccions fiscals per a empreses estrangeres que desenvolupin patents al país. M'expliquen que els alemanys i els americans ja s'hi han posat de ple. Serà interessants veure als propers anys si aquest esforç cap al salt qualitatiu per la qualitat i l'aposta pel sector serveis dóna els seus fruits. Jo crec que van ben encaminats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada