dissabte, 22 de juny del 2013

Google i el cervell mundial

Veig la televisió amb molt poca freqüència, però el dimarts d'aquesta setmana vaig assistir a un fet televisiu poc habitual que em va tenir enganxat davant la pantalla durant gairebé dues hores. La culpa la va tenir un documental co-produït per TV3 i Televisió Espanyola, amb producció executiva del català Carles Bruguera i presentat al Sense Ficció que es titula literalment "Google i el cervell mundial".
 
Adjunto a continuació els enllaços per a poder visionar el documental, els que no hagin tingut l'ocasió de fer-ho, i l'enllaç a la página web del documental que ha guanyat un munt de premis.

http://blogs.tv3.cat/senseficcio.php?itemid=50669
http://www.facebook.com/googleandtheworldbrain
http://www.worldbrainthefilm.com/

La concepció, producció i filmació del documental és extraordinària. Feia temps que no veia un documental tan ben seqüenciat i ben documentat.
 
A títol de resum el documental planteja un concepte que està cada vegada més vigent com a conseqüència del desenvolupament i utilització massiva de les noves tecnologies de comunicació, en particular internet: la polèmica sobre els drets d'autor.
 
L'any 2002 Google va signar acords per a digitalitzar els llibres i fonts documentals d'algunes de les més grans biblioteques d'Estats Units i Europa, amb la idea de crear una gran base de dades de coneixement mundial, com a passa prèvia per a crear un gran centre d'intel·ligència articifial. Fins aquí, una mica perillòs, en la línia de les amenaces preconitzades per escriptors com Wells (Cervell mundial) o Orwell (Gran germà) a meitats del Segle XX, però de moment tot legal (acord lliure entre parts).
 
El problema sorgeix quan una gran quantitat de llibres amb drets d'autor vigents van ser copiats sense obtenir el permís dels mateixos. El documental planteja el problema des del vessant de directors de biblioteques, experts en drets d'autor, advocats i autors, i explica el procés de denuncia dels autors i el posterior acord entre Google i les universitats i autors americans (contra un pagament de 125 milions de dòlars) i el posterior judici que molts autors europeus (amb el suport dels governs alemany i francés) van plantejar, i que va acabar amb una condemna a Google i el desmantellament del projecte.
 
Un documental extraordinari, que fa pensar i que permet una finestra a l'esperança de que el poder de les grans corporacions no és -Deo gratias- infinit.
 
 
 
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada