dimecres, 5 de juny del 2013

Perafita


No fa gaire vaig tenir l'ocasió de gaudir d'un extraordinari cap de semana a Perafita, al cor del Lluçanès. I què és el Lluçanès, hom podria preguntar? Doncs una comarca natural molt compacta al cor d'Osona, de molt fácil accés ara que hi ha -per fi- l'Eix Transversal desdoblat. Alguns dels seus veïns demanen ser comarca, tot i que em sembla que ningú no els fa massa car.
 
El Lluçanès és terra de bruixes, de gegants, de romànic, de rutes gastronòmiques, de bandolers, de granges  i de paissatges idíl·lics. I tot envoltat d'una estranya quietut que ho envaeix tot i el transporta a un a un estat de pau espiritual impressionant.

A Perafita, un poble molt molt petit, amb encant, com es diu ara, hi ha una casa rural anomenada "Cala Estamenya" (www.calaestamenya.com), regentada pels propietaris de "Coques de Perafita" on és un plaer asseure's i esmorzar o berenar tot fent petar la xerrada amb amics, empleats i propietaris (que hi són sempre). La casa és molt nova, ben cuidada, amb habitacions molt espaioses, un equipament molt complet i d'una relació qualitat preu exepcional. Un lloc ideal per a passar un cap de setmana en família o amb amics.

Des de Perafita hi ha un munt d'activitats per a un o varis caps de semana, en un entorn natural on cal destacar una gran harmonia entre home i natura. Es com si s'hagués fet un pacte mutu de no agressió en virtut del qual la convivènvia sembla haver assolit un estadi superior. L'equilibri es palpa i es respira en tot momento.

Pels amants del romàtic recomanaria la visita a Santa Maria de Lluçà (imprescindible), un monestir del segle XII amb un claustre impressionant i un munt de secrets per descobrir, que explica el seu cuidador, un senyor apassionat per la història de la contrada al que si s'escolta amb atenció (per això cal tenir temps) farà explicacions que ens permetran sortir més savis del que hi hem entrat (explica algunes curiositats absolutament delicioses, sobre pintura, sobre l'oli d'oliva, sobre el claustre del monestir....no vull desvetllar cap secret per si algú hi vol anar).

Hi ha una altra activitat absolutament imprescindible: llogar una "burricleta" http://burricleta.com/ca/center/centre-llu. No és barat, però és molt divertit i totalment recomanable. No té cap altre secret que una bicicleta convencional amb un motoret elèctric que s'alimenta amb les pedalades i que es pot activat per a tenir una "pedalada assistida" que ajuda a les pujades. Hi ha una ruta d'uns 30 kilòmetres altament aconsallable que és la que va des de Prafita fins a Alpens, passant per uns paratges d'una gran bellesa i un fluxe de trànsit pràcticament inexistent. Una experiència per a repetir.



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada