dimecres, 27 de febrer del 2013

Haruki Murakami: 1Q84 - Llibre 3.

Aquest cap de setmana de fred intensa convidava al recolliment casolà i a la lectura vora del foc (o qualsevol substitut que aportés escalfor). L'he aprofitat per acabar la tercera part de la trilogia "1Q84" de Murakami.
 
El llibre 3 de 1Q84 és la culminació d'una obra mestra. No puc fer altra cosa que recomanar-ne insistentment la seva lectura, després d'haver -òbviament- llegit els altres dos. L'altre dia parlant amb una persona que ha llegit la Trilogia, vam coincidir en que Murakami podria considerar-se el Garcia Márquez japonès. És un gran narrador d'històries, versemblants, humanes, moltes vegades de derrotes, de personatges turmentats, amb gran vida interior, però absolutament plausibles, que generen una gran complicitat amb el lector (requisit imprescindible per tal que un llibre enganxi).
 
El món màgic de 1Q84, el pseudo-món al que determinades persones han entrat durant l'any 1984 però del que potser no podran sortir, captiva amb la riquesa dels personatges, l'agilitat narrativa (amb tres punts de vista diferents) i l'interès intrínsec de la novel·la.
 
Al Llibre 3 tota la història cobra sentit, les històries, aspiracions i patiments de l'Aomame, professora de gimnàstica i assassina per encàrrec; d'en Tengo Kawana, professor de matemàtiques i aspirant a novel·lista; de la Fukaeri, escriptora, il·luminada i filla d'un líder religiós; i de l'Usikawa, detectiu privat de cap deforme, ment privilegiada i esperit turmentat.
 
La història arrenca on acaba el llibre 2, amb una Aomame ratllant el suïcidi, amagada en un pis de luxe i embarassada sense concepció (com si de la Verge Maria es tractés) i un Tengo que vol recuperar la seva identitat i que després de molts anys decideix retrobar-se amb un pare malant que viu en una residència d'avis completament aïllat del món.
 
1Q84 és sobre tot una història de patiments, objectius, solitud i somnis. Murakami s'endinsa hàbilment, de forma absolutament natural, gens forçada, en l'ànima dels seus personatges, que acaben cobrant una vida pròpia que acabes considerant fins i tot com a teva.
 
Trilogia de lectura imprescindible. Col·lecció dels 3 llibres a Abacus en català i castellà a un preu més que raonable.
 
 
 
 
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada