dijous, 4 de juliol del 2024

Estats Units: Crisi al partit demòcrata

Avui, 4 de juliol, festiu als Estats Units, on celebren el Dia de la Independència, el moviment en el sí del partit demòcrata és més viu que mai.

La demoscòpia, que de vegades l'encerta i de vegades no (però dóna moltes pistes de per on poden anar els trets) indica clarament que la tendència de vot cap al partit demòcrata ha empitjorat radicalment des del debat presidencial a la CNN d'ara fa una setmana. 

Els votants ja consideren que l'edat de Biden és ara un handicap de molta magnitud. En una enquesta del NYT, el percentatge de votants que considera que Biden és, literalment, "massa vell per a ser un president efectiu" va pujar del 69% al 74% i aquest inclou una majoria de votants demòcrates. Només fa 4 anys, només un 36% dels votants consideraven Joe Biden massa vell.


Ara tinc doncs, molt clar -ja ho tenia fa una setmana però la vehement negativa de Biden a ni tan sols considerar la possibilitat d'una retirada em feia dubtar- que el partit demòcrata s'ha alineat per a canviar el candidat. Normal. Si no ho fan, la derrota no només està garantida, sinó que pot arribar a ser humiliant.

Tot i això, encara ahir, Biden afirmava: "estic en aquesta cursa fins al final", però alguns dels més rellevants donants demòcrates ja s'estan pronunciant en el sentit de canviar el candidat. Així s'hi ha referit per exemple, el cofundador de Netflix, gran donant del partit.

Els candidats a reemplaçar Biden a la cursa presidencial són pocs, però alguns, estan ben posicionats. Si bé la candidata natural seria la vicepresidenta Kamala Harris, una política que a mi personalment m'agrada, aquesta té molta oposició dels del partit, en gran part pel seu caràcter -una persona que té la fama de ser de tracte difícil- però també perquè ha estat pràcticament desapareguda de la vida pública durant els 4 anys de mandat presidencial.

Altres candidats amb possibilitats són la governadora de Michigan i membre del comité nacional demòcrata, com a vice-presidenta -un càrrec amb molta influència-, Gretchen Whitmer, a la que Trump es refereix despectivament com "aquella dona de Michigan" o el governador de California Gavin Newsom, antic alcalde de San Francisco, persona també molt popular a un dels estats claus pels demòcrates als Estats Units.

Sigui com sigui, cap d'aquests noms sonava fa una setmana (Whitmer i Newsom s'havien posicionat com a potencials candidats per a les eleccions presidencials del 2028) i ara encapçalen els rànkings per a substituir Joe Biden. 

Si no es fa un moviment molt ràpid en el sí del partit, les eleccions estan perdudes i hi haurà amb seguretat un mentider i criminal ja condemnat per la justícia com a nou president dels Estats Units.
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada