divendres, 31 de desembre del 2021

2021: un any per a passar pàgina

Escrivia a "Reflexions de Taverna" el darrer dia de l'any 2020 quelcom que va estar a punt de ser una profecia. Acabava un any nefast que ens va deixar el pitjor de la pandèmia de Coronavirus. Confinaments globals, una recessió econòmica sense parangó des de la Segona Guerra Mundial i una situació geopolítica complicada. Per sort Donald Trump va perdre les eleccions presidencials de novembre, però no va voler reconèixer en cap moment la seva derrota. Això vaig escriure el 31 de desembre de 2020: 

"Als Estats Units la pandèmia Donald Trump ha estat a punt de desencadenar una veritable guerra civil. Encara ara prego als Déus perquè arribi el 6 de gener i els congressistes i senadors nord-americans ratifiquin en Joe Biden (darrer escull potencial abans de la presa de possessió el 20 de gener de 2021)".

Va anar de poc que el 6 de gener de 2021 no es desencadenés quelcom desconegut als Estats Units fins aleshores que hagués pogut posar en perill l'estabilitat mundial. 

I aquest només va ser el començament d'un altre any per passar pàgina i oblidar en molts aspectes, en particular amb tot allò relacionat de forma directa i indirecta amb la pandèmia de Coronavirus, que ara tot just fa un any, semblava que ja li teníem un peu al coll i que gràcies a les vacunacions i als tractaments mèdics assajats amb èxit en pacients afectats de forma greu (el meu germà en va ser un d'ells) el 2021 ens permetria a tots plegats retornar a la normalitat. 

Quan el dia 8 de juny de 2021 vaig tenir la pauta completa de la vacuna em vaig pensar sincerament que el virus seria història en pocs mesos i que retornaríem a la nostra normalitat i a la nostra llibertat. Res més lluny de la realitat.

No només el virus no va remetre -una vacunació molt irregular al Planeta no hi va ajudar ni hi ajuda encara- sinó que com a conseqüència dels estímuls bilionaris que els governs dels països occidentals van abocar al sistema econòmic (encapçalat pels Estats Units però seguit de molt a prop per la Unió Europea) va acabar generant una sobredemanda a escala mundial que va sobreescalfar l'economia en pocs mesos.  Les conseqüències les hem viscut i les estem vivint encara ara i no sabem fins quan, i han estat i són encara dramàtiques pels ciutadans de carrer, és a dir, per a tots nosaltres.

Escassetat de disponibilitat de nolis marítims, retards i trencament de les cadenes de subministrament mundials, en particular amb totes les matèries primeres que venen d'Àsia en general i de la Xina en particular. 

Escassetat de matèries primes bàsiques: cotó, fusta, metalls... (degut a l'elevadíssima demanda i la manca de stocks) que han acabat generant uns increments de preus que s'han reproduït en cascada i han generat uns nivells d'inflació no vistos en els darrers vint-i-cinc anys. Avui llegia que el mercat de revenda de determinades joguines i jocs electrònics pot arribar al 300% dels preus normals.

Escalada de preus del gas natural (aquí cal afegir-hi tensions polítiques provocades en gran part per una Rússia que ha esdevingut un actor agressiu en el tauler geopolític mundial) i com a conseqüència de l'electricitat que ha batut rècords que semblaven impossibles fa tan sols uns mesos.

I per acabar-ho de reblar, l'aparició de la variant omicron del Coronavirus, que identificada a finals de novembre, es transmet a una velociatat fins ara no vista des que va començar la pandèmia i que ja ha esdevingut la principal. Com escrivia ahir, tots tenim ara coneguts, amics i parents afectats per aquesta nova variant. Em deia una amiga: "És un dels finals d'any més tristos que recordo". 

Hem cancel·lat per segon any consecutiu moltes celebracions de Cap d'Any, les que fan que la vida tingui una mica més de sentit -entre tanta tensió i tanta precarietat- perquè al capdevall la vida és celebració, és riure, és compartir, és abraçar-se, és ballar, és menjar...

Malgrat tot, com que sóc optimista de mena, ja porto la tercera dosi de la vacuna i he acabat l'any esquiant en família penso -de fet estic convençut- que el 2022 serà un any millor que el 2021 i serà el que veurà la fi del Coronavirus, que acabarà reduït a una simple grip.

Bon Any Nou a tothom!!

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada