dimarts, 21 de desembre del 2021

Omicron/Covid: un futur incert (II)

Avui, per fi, he aconseguit data per a la vacunació de la tercera dosi, pel 4 de gener (regal avançat de reis) i a més a més, no serà Pfizer sinó Moderna, fet que -segons els experts- millora la immunitat. Cal dir que a la que s'anuncia l'obertura de les cites prèvies per a la franja de 55 a 59 anys hi ha mobilitzacions importants.

Les dades de contagis són esfereïdores. Era als Estats Units quan vam saber de l'aparició de la nova variant sorgida a Sud-Àfrica (país amb un percentatge de vacunació enormement baix) el dia 26 de novembre, no fa ni un mes, i en menys d'un vint-i-cinc dies ha esdevingut la modalitat de coronavirus més extesa a tot el món.

Ahir vam sentir el Conseller Argimon explicar el número de contagis diaris, més de 10.000. És inaudit que amb un percentatge de vacunació tan alt els contagis pugin a aquesta velocitat. Si donem com a data oficial d'inici de la pandèmia a casa nostra el 13 de març de 2020, aviat farà dos anys, jo no havia tingut tants coneguts que han resultat positius les dues darreres setmanes. Tenim positius a la feina, positius entre els amics, i fins i tot positius entre els veïns. 

Hem hagut de suspendre el dinar de Nadal i acabem de suspendre ara mateix el sopar de Cap d'Any. Quan ens pensàvem que havíem recuperat la quasi-normalitat i que les restriccions quedaven enrerre, passarem col·lectivament uns Nadals molt pitjors que els de l'any 2020. Com escrivia fa uns dies: un futur cada vegada més incert. I ho seguirà essent fins que el món sencer no assoleixi quelcom semblant a la immunitat de remat.

Avui he parlat amb un proveïdor xinès que m'explicava que els xinesos no només tenen el passaport Covid, sinó que tenen els seus desplaçaments interiors (no poden sortir del país excepte en situacions molt justificades) controlats per una App. Depèn d'on viatgin han de confinar-se si es detecta algun cas de Covid al lloc on s'han desplaçat. Control total i tot i així, no estan exempts de viurus. La tercera dosi és també una prioritat del govern xinès, em diuen.

Si bé és cert que pel que sembla aquesta variant és menys letal, la transmissió es duplica cada tres dies. Torna la pressió al sistema hospitalari, i tornen els confinaments a Europa, primer va ser Àustria, ara és Holanda, i vist el panorama, no trigarem gaire a veure'n més.

Tenim la tempesta perfecta. Inflació desbocada, anunci de frenada d'estímuls per part dels bancs centrals per a ajudar a combatre-la (i pujada dels tipus d'interès ja en alguns països) i absoluta incertesa sobre l'evolució de la malantia i per extensió de l'economia. Un futur incert.

 I a Catalunya, més papiestes que el papa, anunciem  restriccions, en la meva opinió excessives (no veig en què pot contribuir a frenar la transmissió el toc de queda, ni el tancament del lleure nocturn, si es compleixen els protocols de control del passaport Covid...) mentre que a Madrid tornen a fer seva la màxima de "Ayuso, libertad" i la resta de comunitats autònomes no semblen estar massa per la tornada de les restriccions...

Tot plegat, un caos monumental que no fa res més que afegir desànim i cansament a una situació, malgrat la vacunació i les mesures sanitàries, completament descontrolada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada