dissabte, 27 de febrer del 2021

Revisionisme i més revisionisme: la mort del Jeep Cherooke

Si fa poc escrivia sobre estàtues d'esclavistes que la massa enfollida esfondra, o sobre un històric club de béisbol com els Clevaland Indians que el 13 de gener van anunciar oficialment en canvi de nom després de 105 anys d'història perquè la utilització d'aquest nom crea estrès traumàtic i indueix al suïcidi a centenars de nadius indis nord-americans, ara li ha tocat el torn al Jeep Cherooke. 

El Grand Cherooke és una llegenda viva de l'automoció nord-americana des de 1974. Potser l'any vinent haurem d'escriure que és una llegenda morta. I l'hauran rebatejat adequadament als temps que vivim. 

Dóno idees als de màrketing: Jeep Grand-LGTBI, Jeep Grand-Greta Thunberg, Jeep Grand-Ada, Jeep Jeep Grand-PAH (per allò de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca), Jeep Grand-Hásel (per a la versió Europea). En fi, segur, segur que hi ha múltiples opcions de re-bateig.

La cosa ha començat quan un tal Chuck Hoskin Júnior, que sembla ser el secretari d'estat de la Nació Cherokee (https://hoskinwarner.com/bio/), sí, sí, dels Cherokees nadius nord-americans, ha demanat els propietaris de la marca Jeep -la multinacional Stellantis (fusió de les antigues Fiat-Chrysler i PSA), que retirin immediatament el nom de Cherokee del vehicle. 

Chuck Hosikin, que com a tots els que viuen de la moma pública o semi-pública s'han d'acabar fent veure d'alguna manera i justificar les subvencions generoses que rep del govern federal, dels governs estatals, de les fundacions i d'altres contribucions privades, i qui le permeten viure sense massa, diem-ne, problemes per a arribar a final de mes, va dir literalment, transcrit de TNYTimes: "The name belongs to the Cherokee people, and that Jeep's use of it without permission was troubling" (El nom pertany al poble Cherokee i la seva utilització per part de Jeep sense el nostre permís és preocupant).

Home, voldria entendre que a Can Jeep fan les coses ben fetes i que en el seu dia, al llunyà 1974, a qui va tenir la idea de posar-li aquest nom a un cotxe se li debia ocórrer també la idea de registrar la marca.

Deu ser així perquè els directius de Stellantis no semblen massa preocupats per la legalitat de la seva utilització (ara que estan a les portes del llançament d'un nou Grand Cherokke), ara bé, com que aquí tot ha de ser fastigosament políticament correcte, ja han contraatacat dient que (traducció literal): "els noms dels nostres vehicles han estat sempre curosament escollits i nodrits al llarg dels anys per honorar i celebrar el poble Nadiu Nord-Americà i la seva noblesa, destresa i orgull". Ara bé, per si de cas, només per si de cas, afegeixen: "estem, més que mai, compromesos amb un diàleg respectuós i obert amb el màxim representant de la Nació Cherokee, el Cap Chuck Hoskin Jr.".

Miau! La segona part de la intervenció de Stellantis els condemna de forma irreversible, perquè ja han caigut a la trampa del revisionisme fariseic i la correcció política, amplificada milions de vegades per les xarxes socials.

Només els queden hores d'ara (i si no, temps al temps), dues alternatives:

  • Pagar una muntanya de pasta per mantenir el nom i abaixar-se els pantalons de demanar mil vegades perdó, i crear dues fundacions més per a lloar el noble poble Cherokee, o
  • Abaixar-se els pantalons, demanar humilment perdó, llepar el cul a "tutti quanti" i buscar un altre nom per la llegenda. 
No sé si aquella frase recurrent de "abans viviem millor" és certa o no, és més afirmo rotundament que no és veritat -en general- però hi ha coses d'aquesta nova realitat que em provoquen urticària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada