divendres, 4 de desembre del 2020

Estats Units i pandèmia: una visió des del terreny

Deprés de gairebé 10 dies als Estats Units,  observo, com a constatació més significativa, la profunda divisió que mostra societat nord-americana després de les eleccions entre els que consideren que Donald Trump és el legítim guanyador de les presidencials, i els que pensen que és un mentider i un delinqüent. 

El que succeeix a Espanya entre la dreta extrema i el centre i l'esquerra, els odis viscerals i atàvics, són una broma de nens petits comparat amb com les gasten per aquí. Perquè allà dirimeixen part de les seves diferències amb armes de foc. I qui la té més gran prova de fer-ho valer.

Aquests darrers dies he penjat algunes fotos a Instagram sobre aquesta percepció. Efectivament, molts cartells de suport a Trump i Pence de la campanya electoral per part de simpatitzants republicants no tan sols no s'han retirat, sinó que se n'han posat més i en posicions més altes, com ahir deia una partidària de Donald Trump de Georgia, per "evitar que hi arribin els que els volen treure". Hi ha un corrent d'opinió força significatiu que està convençut que en Donald Trump es treurà un conill del barret per anular el resultat de les eleccions i auto-proclamar-se president.

Només com a exemple - després dels fracassos d'Arizona i Pensylvannia- a Georgia s'estan recomptat els vots per tercera vegada. Fins i tot els republicans amb seny n'estan fins al capdemunt. Quan el propi secretari de justícia dels Estats Units, William Barr, amic personal de Donald Trump, admet que no hi ha motius justificats que puguin fer pensar en frau electoral massiu, no cal pensar altra cosa que el president Trump s'està quedant sol. Però també ha demostrat que té la intenció (i les ganes) de resistir fins al final.

I en aquesta solitud, comencen a aflorar les grans contraccions del que ell ha venut com a el llegat del seu mandat. Avui s'han publicat els resultats de les peticions d'atur de la setmana passada. Més de 712.000 persones han solicitat subsidi d'atur, el que situa la xifra oficial d'aturats en 6,1 milions de persones. També avui, les xifres de morts per coronavirus en un sol dia han assolit un nou récord: 2.700 persones mortes. I la cirera del pastís: als Estats Units hi ha avui uns 54 milions de ciutadans que tenen problemes per a assegurar l'alimentació, és a dir, sobre una població total de 330 milions de persones, aproximadament un 16% no té garantia dels 3 àpats. Puc donar fe d'aquesta darrera perquè l'equivalent al Banc d'Aliments de casa nostra als Estats Units, al costat d'on resideixo, porta una activitat frenètica de recepció, càrrega i distribució de menjar. Fa molts anys que viatjo als Estats Units i això, confesso que fins ara no ho havia vist mai.

I finalment, les dades de l'afectació del Coronavirus estan desbordades. Avui, 3 de desembre, repeteixo, un total de 2.700 persones han mort als Estats Units com a conseqüència del Covid-19, la xifra més alta des que va començar la pandèmia. Les últimes xifres són esfereïdores, equivalents a afirmar que cada 30 segons es contagia un ciutadà nord-americà com a conseqüència del Coronaviris.

El pitjor d'aquest panorama és que les coses poden anar, valgui la redundància, a pitjor: a 31 de desembre s'acaba el subsidi especial de desocupació associat a la pandèmia i també s'acaben les moratòries als desnonaments dels que no paguen lloguers o hipoteques. En circumstàncies normals es podria parlar d'una pròrroga, però davant d'una transició tan dura com la que ha començat, no està gens clar què passarà a partir de l'1 de gener de 2021.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada