diumenge, 13 de desembre del 2020

"Emotional support" als avions als USA

Fins avui encara es pot volar als avions de les companyies aèries de bandera nord-americana amb animals de companyia a la mateixa cabina. 

Sense entrar en molt detall respecte el tipus d'animals amb els que fins a 31 de desembre de 2020, avui és legal portar a la cabina de passatgers, i de franc sense cap mena recàrrec,  hi trobem gossos -els més freqüents- però també gats, conills (essent aquests tres animals -segons les estadístiques del Departament de Transport dels Estats Units- els més habituals), i fins i tot, ara que ha esclatat una polèmica en relació a això, es mencionen casos de passatgers que viatgen amb porquets, ocells, gallines i gall d'indis com a animals de companyia.

Puc donar fe que he volat moltes vegades en avions de bandera nord-americana amb passatgers molt a prop meu acompanyats de gossos, només lligats amb la corretja, no dins d'una gàbia. El darrer, fa molts pocs dies, en un vol de Detroit a Columbus on vaig tenir la sort d'un "upgrade" a primera classe, i al costat del passadís un senyor viatjava amb un canitx gegant al seu costat, ocupant un seient de passatger. Dit sigui de passada que l'animal es va portar de forma impecable durant tot el viatge.

Per què aquests animals poden volar a la cabina al costat del seus amos? Doncs perquè una norma de l'aviació comercial nord-amerciana en vigor encara avui, permet als passatgers que acreditin mitjançant un certificat mèdic que volar els provoca ansietat i/o estrès i que viatjar amb les seves mascotes els ajuda emocionalment a superar aquesta por. I d'aquesta manea s'estalvien el recàrrec de 175$ que cal pagar per a portar un animal a l'avió i a més a més els permet que la bèstia en qüestió no hagi de viatjar engabiat a la bodega de l'avió amb les maletes, sinó que ho pot fer com si fos un passatger més. Fantàstic, no?

És a dir, si jo aconsegueixo que un metge col·lega em signi un certificat acreditat que tinc ansietat i volar amb el meu gos me la manté sota control, m'estalvio un munt de problemes i de diners. 

Les xifres, especialment els darrers anys, han assolit proporcions gegantines. Només per a fer-se'n una idea, la companyia Delta, va transportar a cabina l'any 2019, més de 600.000 animals de companyia (versus una xifra de 250.000 l'any 2017), segons Associated Press.

Per això algú, en veure la falta de sentit comú dels seus compatriotes, ha decidit posar-hi seny. I per aquesta mateix raó als Estats Units, la nova normativa del Departament de Transport ha aixecat molta polseguera o està trobant una forta oposició, sobre tot entre la gent més gran. 

Però les companyies aèries hi estan d'acord de forma unànime, i la norma ja no té marxa enrere. Normal. D'entrada perquè el seu personal de cabina està força tip de netejar, fonamentalment, miccions de gossos, però també perquè es calcula que ingressaran en tarifes addicionals, més de 60 milions de dòlars l'any. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada