dimarts, 15 de desembre del 2020

300.000 morts

La setmana comença als Estats Units amb dues notícies extremes: una de molt bona, els representants dels Estats han ratificat els vots electorals sense disidències i oficialment res no pot ja aturar la presa de possessió de Joe Biden com a nou president dels Estats Units el 20 de Gener de 2021; i una de molt dolenta: avui s'ha confirmat la superació de 300.000 morts per Covid 19. En concret, el web de John Hopkins Universtity (la font d'informació mundial de referència per a les estadístiques mundials sobre l'evolució de la malaltia) acredita 300.382 persones mortes als Estats Units per aquest virus, encapçalant tristement el récord mundial de persones mortes per la pandèmia.

Avui a la NPR, National Public Radio (emissora pública, independent i de gran qualitat) han donat una data que m'ha causat impacte. Explicaven que aquesta xifra és superior al número de soldats dels Estats Units morts en combat durant la Segona Guerra Mundial. Efectivament després d'algunes recerques he comprovat que és comunment acceptat que el número de militars morts en batalla durant aquella guerra va ser de gairebé 300.000. En concret, 291.557 i un total de 405.000 morts -(Font: Oxford University Press). Una pandèmia més mortífera pels americans que la més mortífera de totes les guerres.

El pitjor del cas però és l'enorme divisió respecte de la pandèmia a la societat nord-americana. Avui també s'ha fet pública una enquesta que revela que el 25% dels nord-americans són totalment contraris a la vacuna i n'hi ha gairebé un 15% més que no es pronuncien. El divendres vaig veure entrar en una sucursal bancària on jo era una senyora que, malgrat un avís gegant a la porta de la prohibició d'entrar sense mascareta, ho va ver amb total despreci de la norma i la indiferència dels empleats (ningú no li va recriminar l'actuació).

Continua havent-hi molta gent que considera que això del virus no va amb ella, i que en exercicis de frivolitat quasi suïcida, posen la seva vida i la dels que els envolten en perill. Només dos exemples que parlen per sí mateixos. Un molt a prop meu. 

A Columbus, capital d'Ohio, des d'on escric al blog aquests dies, la policia va van clausurar un club nocturn el diumenge 6 de desembre, on s'hi celebrava, atenció, un concert il·legal amb....500 participants, sense mascareta, ni distància social i amb molta gent compartint ampolles de cervesa sense got. Sembla impossible, oi? Doncs no ho és. Adjunto la foto que la policia de Columbus va circular en roda de premsa (Fonts: Columbus Dispatch i CNN).

I als Hamptons de New York, uns dies abans, en una mansió llogada per Airbn, un individu va celebrar-hi una festa privada a la que va convidar, atenció, 400 persones. Va ser el mateix propietari el que, en veure les primeres imatges de les càmeres de la mansió, i que l'organitzador, quan va pensar-hi les va desconnectar totes, va avisar la policia que es va presentar a la casa i va clausurar la festa.

El pitjor no és la manca de consciència, civisme i solidaritat d'aquests individus, òbviament, tots joves, sino que la policia, a Columbus i a New York, es va limitar a aixecar acta administrativa sense sancionar ningú i ni tan sols agafar els noms i les dades dels assistents.

Com que molts no s'ho creuen, el control de la malaltia encara és lluny. Hi ha tan negacionisme que l'administració federal Trump acaba d'aprovar un paquet per import de 250 milions de dòlars per difondre i encoratjar la campanya de vacunació que aquesta setmana ha començat amb l'arribada de les primeres dosis de Pfizer als Estats Units. Però no serà una tasca gens fàcil...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada