dijous, 24 de setembre del 2015

L'endemà

El títol d'aquesta entrada no té res a veure amb el documental que va dirigir la Isona Passola amb diners aconseguits via "crowdfunding". Aquell "endemà" no deixava de ser un producte de la imaginació, una ficció, i a més a més una ficció de part, un peritatge parcial.

Em refereixo a l'endemà de les eleccions. Hi ha diversos escenaris i les consideracions sobre aquest endemà seràn unes o altres en funció, òbviament, del resultat.

Com sigui que s'espera una participació molt alta, segurament molt més del 69% de l'any 2012 (que ja va ser una participació molt elevada per unes autonòmiques), posem que entre un 72% i un 75%, la meva aposta personal és que "Junts pel Sí" tot sols no aconseguiran la majoria absoluta que atorguen els 68 diputats (tot i que Convergència i Esquerra van treure 71 escons i un 44% dels vots), i que aquesta majoria és podria configurar amb els vots i els escons de la CUP.

Un altre escenari, menys plausible al meu entendre, degut a la fragmentació del vot (es presenten 7 partits o coaliccions) i a aquesta molt més alta participació, és una victòria per majoria absoluta de "Junts pel Sí" i una majoria de vots (més del 50%) entre aquesta coalicció i la CUP.

En el primer dels escenaris, l'endemà serà molt, molt complicat. La CUP ja ha avançat per activa i per passiva que no farà Mas president, i la solidesa del bloc "Convergent/ERC", pot trontollar amb facilitat a l'hora de formar govern, i abans d'això a l'hora de decidir l'estratègia del dia després en relació a l'Estat, que, també òbviament, no bellugarà cap altra fitxa que la de la Justícia, en cas que hi hagi incompliment de la "legalitat vigent".

En el segons dels escenaris, a menys que des de la Unió Europea hi hagi un posicionament molt ràpid (que obligués l'Estat a moure fitxa i inicial un procés de diàleg), una potencial DUI (forçada pels sectors més radicals) acabaria com el rosari de l'aurora (suspensió de l'autonomia i algú a la presó), i en qualsevol cas, amb una fractura social prou evident. Fractura civilitzada si es vol (sense violencia), però fractura en definitiva.

L'endemà serà molt complicat de gestionar, i caldrà molta altura de mires, molta generositat i molta mà esquerra per a gestionar el resultat, sigui quin sigui. I em fa por que els actors no estiguin a l'alçada de les circumstàncies.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada