dijous, 29 de gener del 2015

Precarietat laboral a la locomotora d'Europa

Fa uns dies vaig estar a Frankfurt amb motiu de la celebració de la fira Heimtextil, una de les més importants del món de roba de la llar.

No sense força tristesa constato que feia més fred a Girona que allí, o sigui que això de l'escalfament del Planeta té cada vegada més evidències empíriques (l'any anterior, a la mateixa fira, gairebé es podia anar en màniga curta, a mitjans de gener), i també no sense molta tristesa constato que part del miracle de la "locomotora" és en part, un miracle estadístic (del "bluff" alemany cada vegada n'estic més convençut).

No sé com es compten en matèria de registre de població activa ocupada les persones grans, moltes d'elles en edat d'estar passejant pels parcs o de vacances en un creuer pel Carib, que vaig veure treballant a la fira, però he de dir que com a mínim sobta molt.

El personal de la fira, des de les guixetes d'informació, a la venda d'entrades, guardarroba, restaurants, pertanyen a dues clares franges d'edat: o bé estudiants molt joves o bé jubilats molt vells. Fa tristesa i angúnia que una senyora de cap a 70 anys t'agafi l'abric o et serveixi una cervesa. No pel fet en sí mateix, sinó pel que això significa.

Això són els famosos "microjobs", la més pura (no canvïo la segona consonant per respecte als lectors) de les precarietats, una misèria que compta estadísticament com a ocupació però que suposa que per la més vital de les necessitats de complementar una pensió de jubilació miserable que no dóna per arribar a final de mes, persones que haurien d'estar gaudint d'una altra mena de vida es vegin abocades a treballar vuit hores seguides per a cobrar un salari de misèria.

No m'extranya que la Merkel s'oposés tan fermament a la fixació per llei d'un salari mínim, ja que això els desmunta parcialment la legilimació de la precarietat sistèmica.

És cert que a Alemanya i a Àustria hi ha molt poc atur (estadístic) però d'aquí a disposar d'ocupació de qualitat hi ha un llarg recorregut.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada