dijous, 10 de juliol del 2014

Gowex: un escàndol monumental

Que una empresa cotitzada al MAB (acrònim de Mercat Alternatiu Borsari, que ve a ser una mena de Borsa per a empreses petites que necessiten finançament i que no l'obtenen de les entitats bancàries), pugui fer fallida és una cosa comprensible, com passa amb la majoria de "Start Ups" que inicien la seva singladura en mercats organitzats (Silicon Valley és una gran font d'empreses tecnològiques fallides i algunes -molt poques- reeixides).

Ara bé, un despropòsit com el que ha succeix amb Gowex només es pot donar quan les estructures grinyolen per tots cantons.

Puc entendre que la supervisió de la CNMV (Comissió Nacional del Mercat de Valors), suposadament l'organisme públic que vetlla per que les empreses cotitzades en mercats organitzats -i en aquest sentit el MAB, amb seu a Barcelona, és un mercat organitzat- sigui més aviat escassa i de mala qualitat (ho hem vist en infinitat de casos, entre d'altres i com a més sonat, el de la sortida a borsa de Bànkia).

Puc entendre que als auditors se'ls escapi alguna dada econòmico-financera rellevant, especialment si hi ha voluntat d'ocultació per part dels Administradors (i pel que sembla, l'Administrador i propietari majoritari Jenaro García era un "crack" en aquestes tasques), i especialment si els auditors cobren per l'auditoria 60.000 Euros quan en empreses de tamany similars altres auditors en cobren 450.000 Euros.

Però no puc entendre que es falsegin els comptes d'una companyia cotitzada durant 4 anys, per gran expert en dir mentides que sigui el seu propietari i que ningú no descobreixi res, ni sospiti res, ni digui res, ni aixequi cap senyal d'alarma, especialment quan les irregularitats eren palmàries i en els aspectes més significatius, molt fàcils de verificar. Ja va passar amb els casos de Fórum Filatélico i Afinsa, i amb un gran número de caixes d'estalvis espanyoles i catalanes (el cas de Caixa de Girona també va ser estratosfèric, per posar un exemple proper).

No puc entendre que hagi de ser una empresa americana (Gothan City Research) la que hagi de suplir la tasca que hauria de fer el regulador i l'auditor i que hagi d'investigar a la societat i fer de "Batman" i intentar que es faci justícia amb un personatge que ha enganyat fins l'apuntador.

Espanya és un país de pandereta, malgrat tots els esforços per negar les evidències que fan els grans prohoms de la dreta conservadora i recalcitrant.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada