dilluns, 7 d’octubre del 2013

Xina i les infraestructures


He estat una setmana a Xina per motius professionals i aquesta vegada, per tal d'optimitzar temps i recursos he concentrat totes les reunions i entrevistes des de Shanghai. A l'est de la ciutat, hi ha el Hub de Hongqiao. Una infraestructura nova (té uns 3 anys) que concentra un aeroport internacional (el segon de la ciutat després del de Pudong), l'estació de tren d'altra velocitat i un parell d'hotels amb una relació qualitat-preu més que acceptable.
 
Coneixia ja Hongqiao d'anteriors viatges, però en aquesta ocasió l'he utilitzat abastament. De fet pràcticament no me n'he mogut, més enllà d'agafar trens i avions per a desplaçar-me al lloc on tenia reunions de treball.
 
Hi ha d'altres aspectes en els que la Xina encara està en franc desavantatge en relació a Europa i els països més desenvolupats, però he de dir que en infraestructura de comunicacions, és un país capdevanter, i no només pels quilòmetres d'alta velocitat (característica de la que una certa Espanya es sent profundament orgullosa).
 
La xarxa d'alta velocitat (coberta amb un servei de tren que s'anomena "Harmonia") és impressionant. Neta, puntual, ràpida, eficient, econòmica. Sense exagerar diria que la primera clase del tren és netament superior a la de l'AVE espanyol, però amb diferència aclaparadora, no només per la qualitat del servei, sinó perquè els trens van absolutament ples -a vessar- de passatgers.

La xarxa dóna  servei amb menys d'una hora i mitja un àrea metropolitana d'uns 70 milions de persones al voltat de la ciutat  de Shanghái, a Wuxi, a Suzhou, Tongxiang, Nanjing,..... Les estacions són immaculadament netes: no hi ha ni un paper al terra, ni una burilla (això en un país de fumadors empedreïts), i una característica diferencial potent: al terra de l'andana hi figura el número de vagó, i la porta del vagó s'atura exactament a on hi ha la marca. Els passatgers fan cua pacientment al darrere d'aquesta marca. És francament impressionant. Tot és nou, tot funciona, tothom ho respecta.

En moltes altres coses la Xina continua essent un país amb mancances importants (el nivel d'anglès, per exemple, està en franca recessió, en comptes d'avançar), però ens els aspectes clau del desenvolupament econòmic, són un país a imitar: ho fan cada vegada més bé.



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada