diumenge, 19 de maig del 2013

Miguel Blesa

Em vaig apostar amb un amic que el senyor Miguel Blesa (això de senyor és púrament una llicència estilística) no passaria més de dues nits a la presó de Soto del Real, i encara em vaig equivocar en un 50%.
 
Coses bones i dolentes d'una democràcia "low cost", com la que tenim aquí. La cosa bona és que l'administració de Justícia, malgrat la precarietat de mitjans i el col·lapse associat a aquesta situació és lenta i ferragosa, però al capdevall, implacable. Ho estem veient en casos com el Millet, Palma Arena, Gürtel, Bustos, i tants d'altres; també en alguns que clamen al cel, com ara la reobertura per part de la fiscalia del cas de l'accident de tranvia a Valencia que el juliol de 2006 va provocar 43 morts (i que el govern valencià va intentar silenciar comprant als representants dels afectats amb salaris públics...).
 
El cas Bankia doncs, no ha fet més que començar, i com deia l'ex-fiscal en cap de Catalunya, Jiménez Villarejo, és una bona notícia que reforça la idea de la independencia de poders i de la seriositat i imparcialitat de la justícia. Hi estic d'acord: que un amic íntim de l'inefable José Maria Aznar López hagi estat detingut i empresonat és un bon símptoma. Veurem si, en funció de les moltes denúncies (Manos Límpias, Izquiera Unida, UPyD, entre d'altres), d'altres peixos grossos de l'escàndol financer més gran de la història d'Espanya acabaran trepitjant la presó...La meva impressió és que personatges amb una gran implicació, directa o indirecta, en l'estafa que va suposar la creació de Bankia i la seva posterior sortida a borsa, incloent-hi Rodrigo Rato, acabaran pagant un peatge per la seva intervenció.
 
Ara bé, l'altra cara de la moneda és que no s'acaba d'entendre com una persona acusada d'una actuació que va causar, presumptament a Caja Madrid una pèrdua de 500 milions d'Euros i sobre la que plana la sospita d'embutxacament personals de comissions per l'operació, se li hagués fixat una fiança de només 2,5 milions d'Euros (en el cas Noos, a Torres i Urdangarin se'ls va fixar una fiança inicial de 8 milions d'Euros, rebaixada la setmana passada a 6 milions, per un cas on el desfalc de diner públic no va ser, ni de bon tros el que se li imputa a Blesa).
 
És evident que per a un personatge com ell, reunir 2,5 milions d'euros és una esforç tan gran com reunir-ne 1.000 per a qualsevol de nosaltres. Estic d'acord amb els que diuen que la Justícia no ha d'actuar per a calmar les masses excitades i emprenyades per la suposada impunitat del poderosos, però quan actua, la seva ha de ser una actuació inmaculada procedimentalment, i s'ha de veure com a proporcionada. Malgrat la retirada del passaport, no s'acaba d'entendre que la fiança imposada sigui tan petita, perquè qui la imposa ja sap que l'acusat la dipositarà en un molt curt periode de temps per eludir la presó. Hi tindran a veure les amistats perilloses del señor Miguel? M'atreviria a dir que alguna cosa de l'estil podria haver-hi....Els propers esdeveniments ens ho acabaran de confirmar o desmentir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada