dissabte, 25 de maig del 2013

L'esperat retorn

Per una errada de nocturnitat i al·levosia, vaig publicar un article buit al blog, quan en realitat només pretenia entrar el títol com a esborrany per a no oblidar que em venia molt de gust escriure sobre el gran, grandíssim José Maria Aznar, "Ansar", pels amics íntims de l'altre costat de l'Atlàntic.
 
L'"Ansar" ja fa temps que fa la guitza des de la FAES, escola de pensament de la cada vegada més descaradament ultraliberal ultradreta espanyola. L"Ansar" ja va provar al congrés del PP de València al 2008 de boicotejar la candidatura de Don Mariano, però aleshores no se'n va sortir. Tothom amb dos dits de memòria recordarà el "frío saludo" que li va dirigir l'expresidente al candidato.
 
Don José Mari ha estat molt de temps a l'ombra, només fent escasses intervencions a la vida pública via FAES, i pronunciant algunes conferències amb un to cada vegada més radicalitzat, però sempre des d'un segon pla, més ocupat en fer diners com a membre del consell d'administració de determinades empreses, que com a salvapàtries.
 
Ara però, l'Aznar ha tornat. Sense la pell de bè, sense embuts, amb tota la transcendència d'aquell qui se sent cridat a alts destins que els reserva la pàtria per a ser salvada. En José Mari ho sap, i en veure el caire que prenen els esdeveniments es prepara, si cal, per a tornar a l'escena política i fer-ho de forma espectacular, com a número u, cremant tot allò que calgui si és que hi ha cap mena d'oposició. Així ho anunciava la setmana passada en una entrevista concedida a Antena 3 a Gloria Lomana (Directora General), acompanyada de Paco Maruenda i Victòria Prego. Si el que li van fer a Aznar és una entrevista feta per periodistes, jo sóc la Verge de Fàtima, però en fi, és Antena 3, ja se sap. Si Lomana pretenia dissimular iniciant l'entrevista amb la pregunta dels sobressous, és d'una ingenuïtat que no se la creu ni el meu fill petit, però "doctores tiene la Iglesia".
 
L'"Ansar" està calent, molt calent (ull, que això no vol dir que vagi calent, que no és aquest l'objecte d'aquest article, ja parlarem de la Rachida Dati en un altre moment) i destil·la unes immenses ganes de tornar a la política activa. No se sap ben bé per què. Deu ser allò que s'anomena col·loquialment l'eròtica del poder, perquè altrament no s'acaba d'entendre. Necessitats econòmiques les té cobertes. La seva dona és l'alcaldessa de Madrit (ciutat), sense haver estat escollida per la ciutadania, sigui dit de passada, i els seus ingressos són més que suficients per a portar una vida més que digna. Però vet aquí que l'altre dia ens surt amb que el sentit de la responsabilitat dictarà la seva actuació en relació a una possible tornada a la vida política.
 
Per què surt ara Aznar fent de salvapàtries? Jo li veig diverses explicacions, una de les quals és el creixent fenòmen del populisme a Espanya, que Aznar voldria capitalitzar radicalitzant el seu discurs. La darrera enquesta del CIS, vaticina una gran caiguda d'intenció de vot tant del PP com del PSOE en el cas de celebrar-se eleccions ara mateix, i aquests vots perduts anairies a opcions polítiques més radicals com ara, per la dreta, la Unión Pueblo y Democràcia de la Rosa Díez Quina Por.
 
Un Aznar més de dretes, més dur amb les autonomies, més desafiant contra el jou europeu, més intol·lerant amb el debat secessionista a Catalunya, més radical amb el procés de pau a Euskadi, enfrontat amb el sector del PP més moderat, capitalitzaria segurament molts vots.
 
És sobre tot un Aznar revanxista, que busca fer-la pagar als actuals mandatàris del Partit Popular, pels que no té cap simpatia, cosa que d'altra banda sembla ser recíproca, i els De Guindos, Montoros i Cospedales no se n'amagen gens ni mica.
 
No tenia prous problemes el registrador gallec que al cim se li posa el de Don José Maria. El PP té hores d'ara molts problemes (ahir en parlava l'Ara abastament), però segurament el possible retorn de José Maria Aznar sigui un dels més grans.
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada