dimarts, 3 de maig del 2022

Estats Units: retorn al passat

Als Estats Units, país capdavanter en garantir el dret de les dones a avortar des de primers dels anys 70 del Segle passat (a la famosa sentència del TS Roe vs Wade, peça clau de la jurisprudència nord-americana en aquest àmbit des de 1973), el corrent conservador que envaeix el país des de l'arribada a la presidència de Donald Trump el gener de 2017 està a una passa que el Tribunal Suprem el torni a abolir de facto, després de gairebé 50 anys...

El nomenament de 3 jutges molt conservadors per part de Donald Trump durant el seu mandat, va trencar l'equilibri existent al Tribunal Suprem i actualment, 6 els 9 membres són clarament contraris a l'avortament. 

Des de fa un temps més i més estats de la Unió, governats per republicans en alguns casos ultra religiosos, ha estat legislant per a restringir el dret a l'avortament limitant el número de setmanes a partir de les quals l'avortament seria il·legal. A Texas, una llei que a efectes pràctics prohibeix l'avortament, va ser ratificada pel Tribunal Suprem el gener de 2022.


Avui s'ha conegut una notícia extremadament impactant en relació a aquest afer. Una filtració -molt versemblant d'un esborrany de sentència de 98 pàgines en relació a l'avortament -un fet que no té precedents en la història judicial nord-americana-  que s'acaba de conèixer avui (NYT), determina la reversió de la llei que el1973 va despenalitzar l'avortament.

Tots dos fets són d'una extraordinària gravetat. 

Primer, una filtració d'aquesta magnitud és una demostració de la divisió de la societat nord-americana en relació a aquest afer (i que torna a demostrar la polarització que Donald Trump ha provocat al país). El governador republicà De Santis (Florida), un dels que es postula com a potencial candidat a la Presidència dels USA al 2024 -i a dia d'avui l'únic que pot fer ombra a Donald Trump que ja ha anunciat la seva decisió a ser candidat- ha titllat la filtració com "insurrecció judicial", en un clar atac a la minoria demòcrata del TS, tot i que no està gens clar d'on ha sortit aquesta filtració i que el TS ha dit que ha obert una investigació.

Segon, de confirmar-se que l'esborrany acabi essent ferm -cosa més que probable, atès el precedent de la ratificació de la llei de Texas-, el retrocés dels drets civils als Estats Units en l'entorn d'aquesta creuada conservadora que afecta una part important del país és una de les més grans pèrdues de llibertat individual dels darrers cinquanta anys.

Una mostra més que fins i tot en un país com els Estats Units, on els membres del Tribunal Suprem (escollits com a càrrecs vitalicis) són nomenats pel prestigi i reputació acumulats al llarg de la seva carrera, no estan exempts d'ideologia política, i al capdevall, en matèries on la llei topa amb aspectes on hi entren consideracions ètiques i/o religioses, els jutges acaben no essent imparcials i les majories en un sentit o en l'altre s'acaben imposant.

Una notícia molt trista que no fa altra cosa que confirmar que l'onada ultra-conservadora que envaeix actualment el Planeta, no coneix fronteres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada