dimarts, 17 de maig del 2022

Jo Nesbo: "L'home de la gelosia" (Proa)

Els lectors d'aquest blog coneixen la meva passió per la literatura negra escandinava en general i en particular per l'escriptor noruec (i antic guitarrista i futbolista) Jo Nesbo, un individu de personalitat polièdrica. Em declaro un fervent seguidor de Nesbo, que disposa de traduccions brillants de totes les seves novel·les en Anglès, Català i Castellà. 

La seva saga del detectiu Harry Hole és tal vegada una de les millors sèries de novel·la negra que s'han escrit. Des que va publicar "El ratpenat" l'any 1997 fins la darrera aventura del detectiu, "Gavinet" publicada el 2019, Nesbo ha escrit 12 llibres en les que el protagonista, m'atreviria a dir que un "alter ego" de Nesbo, al menys pel que fa als seus gustos musicals, passa per tota mena de visicituts. La primera, que té com a escenari la ciutat de Sidney, a Austràlia, és addictiva des de la primera pàgina. Així succeeix amb les altre onze novel·les del detectiu. Literalment no es pot deixar de llegir. Les trames són complexes, molt ben estructurades i d'un potència aclaparadora. Alguns dels seus llibres s'han portat al cinema.

Com a músic va crear el grup de rock "Di Derre" en el que és el vocalista i toca la guitarra elèctrica. Des de la creació de la banda han publicat 6 discos.

A part de la sèrie del detectiu Harry Hole ha publicat la sèrie de literatura juvenil "Dr. Proctor", i també ha escrit literatura negra independent (darrerament) de la qual cal destacar les obres "L'hereu" (2014) i "El Regne" (2020). 

"L'home de la gelosia", recentment publicada en Català i en Castellà (abril 2022), és la seva darrera obra i la seva primera incursió (al menys que jo conegui) en el relat curt. El llibre està format per dotze històries que estan alhora agrupades en dos blocs, el primer, "Gelosia" consta de 7 relats, i el segon "Poder" està format per 5 relats. El meu fill Adrià, que sap que sóc un nesboaddicte, me la va regalar per Sant Jordi, tres setmanes després que jo ja me l'hagués comprat el primer cap de setmana que estava disponible a les llibreres.

En tots aquests relats, Nesbo es manté plenament fidel al seu estil, amb trames ben elaborades, enrevessades, però molt potents i coherents amb les que explora els instints més bàsics i passionals dels humans, també en forma de novel·la negra.

Com tota la seva obra, aquest llibre de relats (alguns molt curs, d'altres pròpiament novel·les) atrapa des del primer minut i manté al lector en tensió fins a la darrera pàgina.

Dos dels relats, "L'home de la gelosia" i "L'illa de les Rates" són de fet novel·les curtes, més que relats i no deixen indiferent el lector. 

Un dels relats, el primer, de fet, "Londres" és ja tota una declaració d'intencions. Té un dels millors guions que he llegit en molt de temps. "L'home de la gelosia" és una obra altament recomanable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada