dijous, 26 de maig del 2022

La passió per les armes als Estats Units

He escrit moltes vegades en aquest blog sobre la relació malaltissa del molts nord-americans amb les armes de foc, invocant  la maleïda -i mediatitzada i mal utilitzada- segona esmena de la constitució dels Estats Units, un article que data de, atenció, 15 de desembre de 1791, és dir, fa uns 230 anys, i que en el marc del conegut com a "Bill of rights", és una de les deu esmenes que constitueixen els fonaments de la "llibertat individual" dels nord-americans, consagrada a la constitució americana i que ha romàs inalterada des de la seva promulgació.

Que el governador de Texas, el republicà Greg Abbott, un dels estats de la Unió més permissius pel que fa a la tinença d'armes, digui que el problema dels assessinats massius als Estats Units no tingui res a veure amb les armes sinó amb la salut mental de les persones que cometen assassinats massius és una ignomínia i una mentida estadística que li hauria de fer caure la cara de vergonya. Però és clar, els radicals no tenen vergonya. I si són d'extrema dreta, encara menys.

Una evident prova que això no és així, és que dels països desenvolupats, els Estats Units encapçala el rànking d'assassinats massius (definits com aquells en els que en l'acte d'un sol assassí s'han produït com a mínim 4 víctimes), amb una diferència absolutament abismal, abrumadora. Indescriptible. La gràfica adjunta és senzillament demolidora. No suporta cap argument dels defensors del lobby de les armes.


El problema que té el republicà ultra-dretà Greg Abbott és que des que és governador ha signat diverses mesures per a fer més fàcil l'accés a les armes de foc (i poder-les portar en públic), sense cap necessitat de tenir un permís ni del que als Estats Units és coneix com a "background check", és a dir, una investigació prèvia del potencial comprador d'una arma de foc per a conèixer si té antecedents penals o problemes mentals. 

Malgrat que segons una enquesta de la Texas University i el diari The Texas Tribune demostra que el 60% dels votants de l'estat no volen que els adults puguin portar armes sense llicència, Abbott, que durant el seu mandat ha signat mes d'una dotzena de lleis que faciliten més accés a les armes, diu que les mesures que ha aprovat "proporcionen més llibertat als ciutadans de Texas".
 
El "problema" que té l'Abbott és que és membre d'un dels "lobbies" més poderosos dels Estats Units, la "National Rifle Association", participarà com a ponent  al congrés que aquesta associació celebrarà a Houston aquest proper cap de setmana. El senador republicà Ted Cruz, que també participarà a la convenció va dir, després del tiroteix de l'escola d'Uvalde, que el que cal és que a les escoles hi hagi més policies armats, un altre clàssic dels radicals.

No caldria ni dir, per evident, que l'ex-president dels Estats Units també participarà a la convenció de la National Rifle Association (NRA). Només per què els lectors entenguin de forma gràfica de què va el percal dels radicals als Estats Units (enriguin-se de Vox, PP i Ciudadanos junts), els poso una foto de la pàgina principal del lloc web de la NRA d'avui mateix. Sobra qualsevol altre comentari. Estats Units no té remei...




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada