dimarts, 3 de novembre del 2020

Eleccions presidencials als USA: Tensa espera

Doncs ja estem en ple procés de votació als Estats Units. Les imatges de les televisions ens han mostrat llargues cues a les "polling stations" (col·legis electorals), la qual cosa fa pensar que efectivament en aquestes eleccions es dirimeix quelcom més que si el 46è president dels Estats Units serà demòcrata o republicà.

Si tenim en compte el vot anticipat (al voltant dels 100 milions de votants, aquest matí, un 43% dels americans amb dret a vot) afegit a les llargues cues a molts col·legis electorals durant la jornada de votació d'avui, és raonable pensar que ens enfrontem a la més alta participació electoral de la història del Estats Units (on tradicionalment no sol votar gairé més d'un 60% dels electors amb dret a vot -els votants negres i hispans s'han desentès històricament de les eleccions presidencials).

No deixa de ser una bona notícia una alta participació, amb independència del sentit del vot. Acredita interés en el sistema, i no podem oblidar, malgrat tots els malgrats que la democràcia per sufragi universal continua essent el menys imperfecte de tots els sistemes de participació polítitca en la gestió d'un poble.

Però això indueix a pensar que no estem parlant d'unes eleccions presidencials convencionals sinó d'un plebiscit en el que es dirimeix si la gestió dels darrers quatre anys d'una persona aconvencional com Donald Trump, que no és, ni ha estat, ni vol definir-se com a polític, sinó com a empresari i home de carrers és refrendada per els 230 milions d'electors amb dret a vot (dels quals 32 milions d'hispans i 30 milions de negres).

Com escrivia ahir, els "swing states", els estats frontissa, seran els determinants en aquesta elecció. A Ohio, estat que conec bé, les estadístiques d'avui donen com a guanyador Donald Trump. Si això succeís a Ohio i a Arizona, Texas, Florida i Pennsylvania (aquest serà, sense dubte un dels estats clau), les opcions de Trump de renovar la presidència obtenint 270 vots electorals serien molt altes.

Com sigui que l'elevat vot per correu farà molt difícil conèixer el guanyador de les eleccions aquesta matinada, serà determinant el comportament de Trump durant els dos propers dies per a poder garantir una estabilitat civilitzada fins a conèixer els resultats.

Segurament demà no tindrem resultats definitius. L'espera doncs, serà tensa. Segurament la més tensa de totes les eleccions presidencials nord-americanes.

 




2 comentaris:

  1. Per mi, guanyi qui guanyi al final, ha guanyat Trump.

    ResponElimina
  2. Hola Perrymason! Hi estic totalment d'acord. Ja ha guanyat, minant la confiança de la gent en el sistema, posant en qüestió la qualitat democràtica de les institucions i dividint profundament el país només per a preservar els seus interessos. Recordem: és presidència o possible presó....

    ResponElimina