diumenge, 2 d’octubre del 2016

El Xiquets de Hangzhou

Una altra de les notícies que m'ha alegrat el cap de setmana i que també ha passat força desapercebuda ha estat la participació de la colla castellera de Hangzhou al concurs de colles castelleres que se celebra a la Tarraco Arena cada dos anys.

Vaig veure "des de dins" una competició de castells, la Vella i la Joves dels Xiquets de Valls l'any 2014, la diada de Santa Úrsula, des del balcó de l'Ajuntament. Em queden tres records molt potents d'aquell dia:
  • la construcció de les bases dels castells, impressionants amb perspectiva aèria, que et permet apreciar molt millor la perfecció de l'estructura i la disciplina i treball en equip;
  • la presència també al balcó de l'Ajuntament d'Oriol Pujol Ferrusola, que aleshores ja estava amb l'aigua fins el coll però encara era diputat i es va mantener en un discret segon pla, i el seu pare, Jordi Pujol Soley, que -aleshores jo no ho sabia- era ambaixador mundial dels Castells (imagino que el deuen haver desposseït del títol)
  • la durada inacabable del concurs: vam entrar a l'Ajuntament al migdia i en vam sortir, sense dinar, a quarts de cinc....
Així doncs imagino que el concurs de la Tarraco Arena deu ser espectacular per la dimensió de tot plegat. Però el que sense dubte es recordarà aquest any de la jornada castellera és la presència dels castellers xinesos: dues-centes persones que viuen en una colònia tèxtil prop de Hangzhou (un lloc per cert una mica menys horrorós que la majoria de ciutats-mostre xineses de la costa est), gràcies al mecenatge de l'empresari xinès que en un viatge a Catalunya al 2009 va quedar fascinat amb els castells i els valors que això representava. Els xiquets xinesos són assessorats per la Vella dels Xiquets de Valls, representants de la qual, viatgen vàries vegades l'any a Hangzhou per a assessorar-los tècnicament.

Els Xiquets de Hangzhou, creats el 2010, van fer història ahir, aixecant un tres de nou amb folre, només 6 anys després de la seva creació. Em sembla al·lucinant i fantàstic que s'hagi exportat tan bé una tradició tan "nostrada" com els castells (una tradició molt insòlita), i que ja hi hagi a part dels xinesos, els "Castellers of London", els "Castellers de París" o els "Castellers de Lo Prado", a Xile.

I per acabar-ho d'arrodonir. veure el reportatge de la BBC sobre la Carla, anxaneta dels Castellers de Vilafranca, és per posar els pèls de punta al més descregut (com jo). Córre per internet, i s'ha compartit un munt de vegades al Facebook. No us el perdeu.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada