dimarts, 25 d’octubre del 2016

A les Balears hi ha una intel·ligència per sobre la mitja

Llegeixo amb delit avui a "Sa Vanguàrdia", secció "Tendències", que el Govern Balear de la mà del seu Parlament, ha aprovat una declaració per no endarrerir el rellotge i mantenir l'horari estival. 

La declaració ve impulsada pel moviment ciutadà illenc que porta per lema "illes amb claror, més llum, més color, més vida", i pretén (una mica tard, s´ha de dir, perquè les atribucions en matèria de fus horari corresponen de forma exclussiva als amics de Madrit- concepte, no ciutat-, si tenim en compte que el proper canvi d'horari, endarrerint els rellotges una hora i sumint-nos en la foscor, tindrà lloc el proper dia 30 d'octubre, diumenge) aconseguir que les Illes Balears es desentenguin del fus horari d'hivern i esdevinguin el primer territori de les Espanyes que aconsegueixi la independència horari, sense referèndum ni punyetes.

A mi, que el pas del temps em té corprès i capcot i que precisament per això de vegades penso que em faig reiteratiu i una mica pesat, m'agrada que hi hagi gent que pensi com jo, sobre tot en temes que jo veig de pur sentit comú (i dels que darrerament intento escriure sovint), que defensi públicament, fins al punt de portar-ho a un Parlament, que això de l'horari d'hivern és una barbaritat i un anacronisme que no s'explica ningú. De fet, des que vaig començar a escriure aquest blog, ara farà cinc anys, i cada any he escrit sobre el despropòsit el canvi horari. 

He defensat que hi ha molts llocs del planeta on no canvien mai l'hora, en particular a l'Àsia, amb la Xina com a capdavantera (avui ens portem 6 hores de diferència, dilluns vinent, set: té cap sentit? Jo crec que no); també he defensat que no hi ha cap estudi recent de cap universitat de prestigi, que determini que hi ha cap avantatge (en ple Segle XXI) en canviar l'hora. On són els estalvis? Joc de suma zero, en el millor dels casos.

Els illencs el que defensen és justament el contrari: mantenir l'horari d'estiu només pot portar avantages econòmics i socials, en un moment però en que Mariano Rajoy està impulsant passar Espanya al fus horari anglès o portuguès.

No sé pas com acabarà tot plegat, però he d'admetre que de Greenwich cap a l'Oest, la proposta de Mariano Rajoy, l'alineació amb el fus que "toca", té tot el sentit del món. En un Estat normal, que hi haguéssin dos fusos horaris no hauria de ser problema, però això segurament conculcaria algun principi constitucional....Ara bé, si a més a més de canviar el fus horari, el Parlament Espanyol acceptés la proposta Balear, seria la repera: Espanya passaria a equiparar-se als Estats Units continentals: tindria 3 fusos horaris: un veritable exemple de modernor i democràcia.+

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada