dilluns, 16 de maig del 2016

Corrupció i creixement econòmic (1)


Torno d’un viatge a la Xina de força dies, i com sempre que vaig allà, a part de conitnuar sorprenent-me per infinitat de coses, no deixo d’aprendre una altra manera de fer, tant diferent de la nostra.

 

Evidentment aquests darrers temps, la qüestió econòmica plana per damunt de qualsevol altra consideració; i com sigui que la informació que tenen el xinesos no deixa de tenir un ferri control per part del Partit, tot i que tenen mitjans per a esquivar la censura informativa que plana sobre el país – de fet, cada vegada més evident – sempre els agrada tenir una versió en directe del que pensem els estrangers.

 

La desaceleració econòmica xinesa és més que evident, es nota fins i tot en els nivells de contaminació, que sense confirmació empírica diria que en algunes zones ha fins i tot disminuït. Veure el cel clar a Beijing –tret del parèntesi dels jocs olímpics de 2008- era cosa titánica, de fet molt improbable. En aquest viatge hi he estat dos dies i he quedat sorprès en veure el cel clar per primera vegada en moltes.

 

Un altre indicatiu que no enganya –les estadístiques oficials de creixement que dóna el partit –un 6,9% el primer trimestre de 2016- ja no se les creu ningú i els xinesos ho diuen obertament, és el preu dels nolis. Només per a posar un exemple ben senzill i concret, un contenidor de 40 peus costava fa només 7 ó 8 anys un promig de 2.500 dòlars. Actualment, aquest mateix contenidor s’està pagant a 750 dòlars. És evident que el tràfec d’exportació ha disminuït de forma notable, ja que el preu dels contenidors, depèn fonamentalment de l’oferta i la demanda, més que del preu del combustible.

 

Però un dels meus interlocutors em sorprèn una vegada més relacionant corrupció i creixement. El seu raonament és simple però d’una alta plausibilitat. Quan la corrupció era pública, evident i notòria i practicada de forma extensiva en tots els estaments de l’administració, la obtenció de permisos, llicències i documents que permetien l’activitat era d’una eficància extraordinària. Les llicències de construcció industrial o d’habitatge era qüestió de dies.

 

Ara, amb la persecució generalitzada de la corrupció, sobre tot de la “petita” corrupció, a nivell municipal, provincial i regional, els incentius administratius a la concessió de permisos són molt menys evidents, i, en conseqüència, els funcionaris semblen prendre’s-ho amb molta calma. El meu interlocutor em comenta com a anécdota que per primera vegada en tota la seva vida professional, li han tornat un sobre que havia passat a algú per a la agilització d’una gestió administrativa. Quan la cosa va de debò i la sentència por ser la cadena perpètua, les coses poder arribar a canviar una barbaritat.

 

El fet resulta paradoxal, però si creixement accelerat i corrupció están correlacionats en certa manera, la desacceleració fomentada per aquesta manca d’”incentius” pot ajudar a la millora del medi ambient. Un altre avantatge colateral de lluitar contra la corrupció, que a mi, no se m’hagués acudit pensar mai.

 

Però com diu un altre conegut meu, espanyol, resident fa més de cinc anys a Shanghái: “després de tant de temps tinc clar que he renunciat a entendre la mentalitat xinesa, no ho aconseguiré mai”.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada