dilluns, 16 de maig del 2016

Corrupció i creixement econòmic (2)


Continuant amb la corrupció, llegeixo aquest dies el darrer informe sobre aquest tema publicat pel Fons Monetari Internacional. Els càlculs estimatius que fa aquest organisme (en materia de corrupció i economia submergida, precisament perquè tot es fa de sota-mà, no poden haver-hi mai estadístiques fiable), es calcula que els suborns pagats a alts funcionaris poder arribar a assolir el 2% del Producte Interior Brut Mundial (estimacions corresponents a l’any 2015).

 

La xifra és esgarrifosa: 1,75 bilions d’euros. Posada la quantitat en números, encara queda més espectacular: 1.750.000.000.000 Euros. Perquè ens en fem una idea, això representa un 0,06% del deute públic espanyol declarat (que ni de bon tros és tot, però bé dóna un clar ordre de magnitud).

 

Aquesta setmana, des de Nova York, la directora gerent del FMI, la francesa Christine Lagarde, feia publiques les conclusions de l’informe.

 

La propia Lagarde explica que la corrupció representa no només evidents pèrdues pels estats on es practica, per exemple, en incrementar els preus de les licitacions de concessions i obra pública (a la Península Ibèrica hi ha una part important dels polítics que són autèntics màsters en aquesta matèria), o en disminuir la recaptació procedent de la fiscalitat de cada estat, sino que a més a més, com a efecte induit, afableix la confiança en els administradors de la cosa púbica i sobre tot, sobre tot, degrada els estàndards ètics dels ciutadans.

 

De fet, aquesta última afirmació és tan veritat que com a conversa de café, una de les més clares conclusions que el ciutadà de carrer extreu de la filtració dels anomenats “Papers de Panamà” és precisament el descoratjament al compliment de les obligacions fiscals. El silogisme pot resultat simplista però és molt empíric i potent: Si sóc ric, puc aplicar enginyeria fiscal i pagar menys impostos ergo la defraudació fiscal és, fonamentalment, cosa de rics. Com a pringat amb nòmina mai podré anar a Panamà (però en el fons és el que desitjaria).

 

En aquest mateix sentit un bon exemple el tenim en la licitació d’obra pública que es fa al món cada any. Al menys el en cas espanyol, la construcció d’infrastructura de vies d’alta velocitat que no tenen cap justificació ni econòmica ni social, o els aeroports, només s'explica com a mitjà -més o menys legal- per a poder saquejar, en menor o menor grau, les arques publiques, en part per finançar il·legalment els grans partits polítics i en d’altra per enriquir il·lícitament els que fan les parts.

 

Es tan esgarrifós que costa d’entendre que no faci temps que s’hagin pres mesures més estrictes per a combatre-ho.

 

Un molt bon amic meu em deia l’altre dia que a Espanya no s’ha acabat (o ha disminuit significativament) la corrupció per l’actuació de la justicia, el motiu és molt més peregrí: per què s’han acabat els diners. I té més raó que un sant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada