dimarts, 14 d’abril del 2015

PP: El perill de Ciutadans

Aquests darrers dies, al PP estan prenent consciència de l'amenaça real de fragmentació de la dreta que suposa la creixent articulació de Ciutadans a nivel espanyol com a opció política. Fa uns dies, a Madrid (ciutat, no concepte), una advocada d'un bufet amb el que col·laborem professionalment, em deia que l'efecte Ciutadans es veurà clarament a la ciutat a les properes municipals i autonòmiques. I continuava dient que tot el vot de càstig dels ciutadans desencantats del PP (que, entre els votants de dretes són molts), anirà a parar a Ciutadans.

El PP té motius de preocupació, perquè a diferència de Podemos, que té un discurs populista que segurament tindrà un efecte temporal limitat, i un sostre electoral definit (la meva opinió personal és que Podemos serà un "bluff" que segurament treurà un bon resultat a les properes municipals, autonòmiques i generals, però que serà limitat i que no arribarà a consolidar-se), l'opció del partit liderat per l'Albert Rivera està fent les successives passes amb intel·ligència emocional, dotant-se d'un discurs regenerador i realista. Ho hem vist a Andalusia primer (l'errada del canditat Popular en dir que no volia ser dirigit per un català va donar a Rivera una muntanya de vots de persones amb sentit comú) i ho estem veient amb la desesperació rabiosa de la Rosa Díaz en veure com UPyD (un partit basat en el populisme i el personalisme d'una dona que ha passat del socialisme a l'extrema dreta només per continuar "figurant") s'està engrunant per moments.

Els que em llegeixen saben que no són precisament un simpatitzant de Ciutadans, i no ho seré mai, perquè alguns elements clau del seu missatge en relació a Catalunya són incompatibles amb la meva visió, però m'agrada el sentit comú.

Ciutadans està fent una política coherent i això s'està començant a notar. L'entrevista de l'Enric Juliana a La Vanguardia d'aquest diumenge al "cervell" del programa econòmic de Ciutadans, Luis Garicano, economista de prestigi i profesor de la London Business School, destil·la sentit comú pels quatre cantons. Ja era hora que algú digués alt i clar que la inversió en AVE és un gran malbaratament de recursos públics sense cap retorn, o la política d'autovies, o la manca crònica de productivitat a l'economia espanyola.

El recent fitxatge de Manuel Conthe, ex director general del Tresor i ex secretari d'estat d'economia, no fa altra que confirmar que serà un partit a tenir en compte.

Ciutadans és un malsón pel PP, perquè, a diferència de UPyD, els pot arribar a robar molts vots. Si Rivera no comet cap error significatiu (i de momento no ho està fent), Ciutadans entrarà amb molta força al panorama electoral espanyol. En el programa econòmic i en la regeneració de la vida política hi poden haver les dues claus del seu èxit. Temps al temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada