dijous, 12 de juny del 2014

Tiananmen: 25è aniversari

Que la Xina és un país que practica la censura de forma oberta, descarada i absolutament professional és cosa sobradament sabuda.


Les connexions a internet poder arribar a ser un malson degut als filtres i més filtres que hi ha tant als hotels, com als aeroports o a qualsevol zona amb una xarxa wifi, que és una cosa absolutament freqüent (els xinesos no poden viure sense un mòbil o una tablet als dits).

Ara bé, el que ja no tenia tan clar és -ingenu de mi- que la deformació o, més aviat, la negació de la historia podia ser tan descarada. Aquests dies se celebra el 25è aniversari dels tràgics fets de la Plaça de Tiananmen, a Beijing, que varen culminar la nit del 4 de juny, després de 15 dies de protestes, amb la intervenció de l'Exèrcit Popular Xinès, que va entrar a la plaça amb soldats i tancs per disoldre la manifestació i que va culminar amb un número de morts que mai no s'ha acabat de saber però que segons diferents fonts no baixa en cap cas de 400 víctimes, tots estudiants i intel·lectuals i tots ells molt joves.

Hi van haver-hi manifestacions de record a bona part del món civilitats, fins i tot a Honk Kong, però a la Xina Continental, ni piu. Això seria fins i tot comprensible, donat el règim de control informatiu per part del Partit, però el que és més greu és que el Partit Comunista ha eliminat els fets de Tiananmen de la història. És a dir, la massacre no va existir mai, no es va produir. Quan la setmana passada parlava amb persones xineses que ara tenen una trentena d'anys, no tenien ni idea de què els parlava. Els fets de Tiananmen no van existir mai. Una altra constatació que la història l'escriuen els vencedors.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada