dissabte, 22 de desembre del 2012

Les ombres de Grey són allargades

Quan llegeixo els diaris en la seva edició de paper (entre setmana llegueixo només edicions digitals per manca de temps) m'agrada començar per les pàgines del darrere. És un costum que vaig adquirir a la Universitat, quan el diari de capçalera era El País (si hom no el lleguia a la Facultat d'Econòmiques era considerat de dretes i això, aleshores més que no pas ara, era molt mal vist) i començavem les lectures per les pàgines d'economia.
 
Sóc un gran afeccionat a revisar la informació dels "media", els "shares" televisius, els programes més vistos i la crítica televisiva. Llavors passo per la secció d'economia, saltant-me gairebé sempre els esports (que en el nostre país acaben provocant empatx) i continuo a les pàgines de cultura.
 
De la mateixa manera que m'agrada aturar-me a les audiències televisives, també ho faig en el rànking dels llibres més venunts. Faig aquí una disgressió en relació a això. Els diaris catalans, en fer la llista dels més venuts, sempre distingueixen entre els venuts en català i els en castellà. He de dir, que de forma forma sistemàtica, hi ha molta diferència entre les lectures preferides en castella i català pel que fa a la no ficció (per exemple, en castellà triomfa "Princesa Letiza" de la Campos, i en català, "Delenda est Hispania" de l'Albert Pont), mentre que pel que fa a la ficció, aquí els gustos són molt similars.
 
I aquí és on em fascina el fenòmem "Mummy Porn". Dels 5 llibres més venuts a les llibreries catalanes les tres darreres setmanes, tant en català com en castellà, 3 són la nissaga de la senyora James i les seves històries de sexe i sadomasoquisme. Això s'ha vingut repetint amb major o menor intensitat durant les darreres 27 setmanes, es a dir, que fa mig any que la trilogia arrassa a les llibreries, no només a Catalunya i Espanya sinó a tot el món occidental.
 
Home, puc entendre que les 600 pàgines del "Victus" de l'Albert Sánchez Piñol (per cert, escrit en castellà) no esdevinguin el número 1 i que costin de païr, però no que una trilogia de novel·les tipus Corín Tellado però amb sexe esdevinguin un fenòmen literari.
 
O tempora, o mores.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada